Denna danska ö överträffade våra förväntningar med råge! Ön kallas för Östersjöns pärla och det är lätt att förstå varför.Kustlinjen är ca 11 mil långt och det finns så mycket att se och landskapet är så olika. Här finns jätte fina kritvita sandstränder, små fiskeläger med korsvirkeshus, stockrosor, vinrankor, rökerier, dramatiska klippor, borgar, vackra ängar och naturligtvis mysiga restauranger.


Så nära (4 mil söder om Skåne) och lätt att ta sig hit, men ändå så få turister. Vi bodde i den lilla fiskebyn Allinge-Sandvik som är två orter som är sammanbyggda.Eftersom det är ett medeltida fiskeläger där mycket är bevarat finns det många korsvirkes hus och små mysiga gränder. Sen är ju den fina stranden med strandpromenaden ett plus.Ett prefekt utgångsläge för att utforska resten av ön och jag kan verkligen rekommendera att bo här några nätter. Härifrån har man tex cykelavstånd till Borgen Hammerhus.  

Att göra:

Nästan alla boenden här hyr ut cyklar, ett perfekt sätt att ta sig runt i omgivningarna med jätte fina cykelvägar. 


Hammerhus är en stor borg från Medeltiden som jag tycker att man måste se när man är här. Denna mäktiga borg ligger uppe på en klippa med havet nedanför och det är lätt att fantisera om historierna och striderna som har utkämpats här.  Väldigt vacker omgivning!


Bada naturligtvis för här finns flera underbara stränder!Boende:
Öns äldsta pensionat Klostergården bodde vi på. Enkelt men jätte mysigt korsvirkeshus med en liten innegård.


Perfekt läge i centrala Allinge men stranden och strandpromenaden i närheten. Fräscha rum med alla faciliteter. Kan absolut rekommenderas!

Att ta sig hit:

Färjan hit tar bara 2½ timme från Ystad och går sju gånger om dagen.Positivt: Fantastisk ö med få turister

Negativt: Inget, resan gjorde vi dagen efter vårt bröllop så alla minnen härifrån är som ett rosa skimmer :-)