Underbart land som har allt både för den äventyrlige och den lugna soldyrkaren. 

 Här finns vulkaner, kratrar, molnregnskog med hängbroar över träden, floder med fantastiskt djurliv, underbara stränder och ett avslappnat tempo som jag älskar. Det allra första jag lade märke till var hur långsamt alla gick och efter två veckor i landet insåg vi hur avstressade  vi var.

Pura vida är något man hör hela tiden i Costa Rica. Det är en livsfilosofi man lever efter: Att vara tacksam över livet, njuta av livet och undvika att fokusera på det negativa, att vara glad helt enkelt!


När vi kom tillbaka till kalla Sverige och undrade jag på allvar varför vi inte bara vände tillbaka och bosatte oss där, som det där tyska paret vi träffade som hade sålt allt dom ägde i Berlin för att leva i paradiset. Nu livnärde dom sig på att snorkla med turister.

Två veckor som vi var där var alldeles för kort tid om man vill hinna se och uppleva lite av landet för här finns så otroligt mycket att se med ett varierat landskap massor av spännande vilda djur som tex jättesköldpaddor!

Jag har aldrig sett så många vilda djur som här men att få se jättesköldpaddorna var svårt trots en tur på natten till en ö där de brukar gå iland och vakter som sprang runt i mörkret med walkie talkie för att lokalisera sköldpaddorna blev det inga sköldpaddor för oss. Det är ju det som är det häftiga med vilda djur, att man aldrig vet när man får se dom! (Som kolibrina på bilden nedanför!)


Att göra:

 Man landar i San José som den bullriga huvudstaden heter. Därifrån kan man bl.a ta sig till Arenal som den aktiva vulkanen på ön heter.

Vi bodde på att hotell (La selva resort) med varma källor som va uppvärmda av vulkanen och det var häftigt att ha vulkanen som utsikt och bada i varma källor under stjärnhimlen!  

Naturen runt vulkanen var häftig och jag minns de absolut största ormbunkar och blad som jag någonsin sett.  

Väldigt bra för växterna där med andra ord. man kan också besöka Vulkanen Poás med en jätte stor krater. När vi var där var det disigt så vi såg nästan inget.


Ett måste när man är här är att åka linbana (canopies) över Molnregnskogen. Alltså ingen bekväm liten glasbur som man sitter fler i som typ i Alperna, utan man svävar helt själv över trädtopparna fastspänd i en lina.


Super häftigt och läskigt på samma gång. Det är inga små träd vi pratar om och man svävar HÖGT över med en utsikt som är obeskrivlig!!

Detta kan man göra på flera platser men en av de bästa är i Monteverde, (Selvatura Park), en helt underbar regnskog! Där finns det också flera hängbroar mellan de enorma träden.

Vi stod länge på en sån bro och studerade en stor ap-familj i ett av träden. Kunde stått där hur länge som helst, helt magiskt att följa djuren som är så lika oss på så nära håll!


Vi bodde några nätter vid regnskogen på ett hotell som heter El Establo, Mountain Hotel. Det kan jag verkligen rekommendera med fina rum, underbar utsikt och nära regnskogen.

En annan upplevelse man måste göra här är att ta en tur på floden på gränsen mot Nicaragua. Så häftigt med så många djur!!

Vi studerade aporna på riktigt nära håll (såg till och med några som parade sig!) sengångare, krokodiler, kolibri, asgamar, papegojor och stora varaner. En riktig mysig naturupplevelse!


När man har upplevt mycket är det ju skönt att bara koppla av och leva lite strandliv ett tag. Då finns det massor av fina stränder men jag älskar verkligen Tamarindo. Här samlas surfare och på kvällen kommer familjer och grillar och hänger.

Man umgås varje kväll på stranden och livet känns så enkelt här. Till och med hundarna får vara med och jag såg inte en enda hund i koppel. Alla hundar var så harmoniska och lyckliga och höll sig till sin familj. Jag tror ärligt att alla hundar skulle må bättre av att leva så.

Lyxvillorna ligger som ett pärlband här och det är amerikaner som har bosatt sig eller har det som sommarhus.

Boende: Det finns alla typer av boende, allt från lyx till enkla bungalows. Eftersom vi var på bröllopsresa så kostade vi på oss en fint all-inclusive-hotell, Tamarindo Diaria. Bäst var väl när dessert-vagnen kom inrullande när man låg vid poolen. Perfekt läge och jätte fint poolområde och massor av aktiviteter som ingick, katamaran, kanot m.m.

Tvättbjörnar såg vi varje kväll vid hotellet och även en ap-mamma med unge. Så coolt!!


Ett speciellt minne:

När vi skulle åka linbana i regnskogen och det gick jätte bra i början. Men när vi var ungefär i mitten av banan där det var både högre upp och längre mellan plattformarna som man stod på, insåg lilla jag att jag inte vågade längre...Ner kommer man inte, backa går inte, så vad gör man??? Guiden tog ett rejält tag om mig i famnen och åkte snabbt innan jag hann tänka efter..

Eller när vi tog en taxi och drog in till San José helt själva utan en aning om vart vi skulle. Kanske inte så smart med tanke på att guiden sagt att man absolut inte ska åka in till San José på egen hand. Nåja, det gick ju bra denna gången... 


Positivt: Att det verkligen finns något för alla och alla vilda djur! Livsstilen!

Negativt: Att maten var smaklös överallt. T.o.m. popcornen var utan salt.  

Rekommenderas: Att åka runt i landet och inte bara vara på ett ställe


Att resa hit: Kenzantours, Solresor, JamboTours mfl. och reguljärflyg