Oj, oj vilka minnen!! Som 21-årig reseledare för Fritidsresor tillbringade jag 8 månader på denna ö och det blev en av de roligaste perioderna i min ungdom. 
 

Här samlades unga reseledare från hela norden och tog hand om mestadels unga resenärer.  

Nöjesparadis med massor av nattklubbar och barer och temafester vid poolen, så klart att vi hade kul! Den sammanhållningen kommer jag aldrig glömma.  

Men Cypern har också en annan sida som jag ville visa min familj när jag åkte tillbaka för några år sedan,: dom superfina stränderna, det kristallklara vattnet, bergen, den goda maten och dom små mysiga byarna och helt perfekta familjehotell.


Först ville jag visa familjen runt i Agia Napa som jag kunde som min egen bakgård.
 

 När taxin släppte av oss stod jag som ett fån och kände inte igen mig ett dugg. Oj, vad dom måste ha byggt sa jag till mannen...Men Elin, det var ju 25 år sen du var här...Ridå! Det kändes ju som det bara var några år sen...

Agia Napa är fortfarande en nöjesmetropool med hur mycket barer, restauranger och nattklubbar som helst. Överallt ser man neonskyltar och jag kan ju inte påstå att det är lika kul när man ser det som vuxen.  


Men i Agia Napa ligger flera fina stränder som tex Nissi Beach. Bor man på ett bra familjehotell som har allt och man inte behöver lämna området så ofta är det perfekt att bo här.  


Annars skulle jag välja Pafos, Fig Tree Bay eller Larnaca där det är lugnare och vackrare omgivningar. 

Fig Tree Bay är ett lugnt resmål med många bra familjehotell.  

Här finns också några av Cyperns finaste stränder.Protaras Aveny heter huvudgatan där det ligger massor av restauranger med mat från olika delar av världen och några barer.


Vill man ha mer nöjesliv går det bussar flera gånger i timmen till Agia Napa som ligger 3 mil bort. 

Larnaca är mer genuint och är Cyperns 3:e största stad.

Här finns en gammal stadsdel med orientalisk känsla, en mysig strandpromenad, fin strand, tavernor där cyprioterna själva hänger, moderna ställen, marknader och bra shopping.
 


Pafos ska man välja om man är historieintresserad och inte brys sig så mycket om bad och nöje.  

Det är en fiskeort med en liten hamn, strandpromenad, gammal saluhall, badklippor, Cypriotiska restauranger och om man gillar golf ligger några av Cyperns finast golfklubbar här.


I Pafos finns det mycket lämningar från Romartiden bl.a. en romersk teater, katakomber, fantastiska golvmosaiker i en romersk villa (Dionysos hus) och medeltidskyrkor.  

Att göra:


Cypern är en kuperad och vacker ö och Troodosbergen med högsta toppen på 2000 m över havet är värd ett besök med stopp i en av dom mysiga små byarna tex Lania där många konstnärer bor. Där kan man också köpa hantverk som keramik. Uppe i bergen ligger också kloster som man kan besöka, tex Troodissa Klostret som är ett munkkloster nära byn Platres. Mufflonfåren, vingårdar, kyrkor och vattenfall är något som finns här också.Nicosia heter "huvudstaden" på Cypern. Här bor ca 300 000 invånare och det finns både gamla och nya kvarter med jätte bra shopping, mysiga café och restauranger.

Boende: Jag kan verkligen rekommendera Sunwing Sandy Bay Beach som är ett 4 + hotell med allt man kan önska. Det har vunnit Stora barnsemester priset 2020 för det bästa familjehotellet av alla charterhotell.  

Flera pooler, spa, träningslokaler, kvällsshower, barnaktiviteter, ungdomsklubb, flera restauranger och mycket mer.

Speciellt minne: Det finns en del men ett minne är när jag fick följa med en Österrikisk pilot som jag hade lärt känna på helikoptertur över ön.


Han var  FN-soldat på ön men utbildad pilot. Han ville överraska mig så han hade hyrt en helikopter som han skulle köra. Det var en häftig upplevelse att se ön ovanifrån och jag fick t.o.m. styra lite själv! Några år senare fick jag höra a
tt han jobbar som pilot i USA och hade bland annat kört Whitney Houston och Bobby Brown i ett privatflyg. Dom hade grälat hela resan..... Ett mindre kul minne är när jag fick ta över en lägenhet i guidehuset som hade stått tom ett tag. När jag började spola i kranarna vällde det upp enorma kackerlackor!! Jag stod i sängen och skrek hysteriskt. En kompis hörde och kom in och sprayade ihjäl dom. Vi sopade upp högvis med döda kackerlackor...  
 


Positivt: Härliga stränder, god mat, många jättebra hotell

Negativt: Turistiskt på vissa platser