En av de större ögonblicken i livet är när man står framför pyramiderna i Kairo....det är omöjligt att beskriva hur mäktiga och ENORMT stora dom faktiskt är!! Att stå där mitt i ingenstans med världens mest kända och mytomspunna byggnadsverk är obeskrivligt! Tänk bara att en pyramid består av ca 2,3 miljoner stenblock som vardera väger ca 2,5 ton! 


Vi var på en 3-dagars kryssning med fartyget Princesa Amorosa som utgick från Cypern. Själva båten och tiden ombord var väl inte så märkvärdigt men det vi fick se och uppleva gav minnen för livet.

Första stoppet var i Jerusalem och jag ska erkänna att jag inte hade så stora förväntningar men oj, vilket ställe!! Det första jag såg var dom judiska männen i konstiga hattar och skägg sen ju närmre klagomuren man kom desto fler människor från världens alla hörn, både turister och människor som vallfärdat hit för att be.Jag minns att det stod en man och predikade för en liten skara människor och det kändes som att han på allvar trodde att han var Jesus.Klagomuren var kanske inte så märkvärdig, man kan stoppa in lappar med önskningar, men allt runt omkring!! Det var som att kliva in i en sagovärld i Tusen & En Natt eller att man hade flyttat sig flera hundra år bakåt i tiden.Basarerna i Jerusalem älskade jag med alla dofter av kryddor, vackra tyger och rökelse.Vi besökte Betlehem och platsen där det sägs att Jesus föddes där det nu var en kyrka. Där fanns en madonna-staty som sägs gråta blod varje år när datumet för korsfästelsen är.Då samlas också hundratals människor från hela världen och går samma väg som Jesus gjorde med kors på ryggen till platsen där han korsfästes.Om Jerusalem var häftigt så var det ingenting jämfört med vårt andra stopp: Kairo.

Redan där bussarna stannade såg man pyramiderna som vackra siluetter mitt i ett ökenlandskap. Vi valde att rida ut till pyramiderna på kamelryggen, SÅÅ mäktigt (och kamelerna var snälla) Efter att försökt att smälta upplevelsen med allt utanför pyramiderna var det dags för att gå in i en av dom, den största Cheopspyramiden.Lider man lite av klaustrofobi är det inget jag rekommenderar. Det var mörkt, varmt och trångt med människor på led både in och ut ur pyramiden. Väl inne i konungens gravkammare fanns det inte så mycket att se mer än några hieroglyfer på väggarna och själva sarkofagen. Mycket av det som har funnits inne i pyramiderna såg vi senare på museet i Kairo. Självklart såg vi Sfinxen också som ligger i samma område. Ett otroligt byggnadsverk som föreställer en faraon med kroppen av ett lejon.Egyptiska Museet är verkligen värt ett besök och det fanns både mumier, Tutankhamons guldmask, sarkofager och massor av föremål från Faraonernas tid.  Speciellt minne: En beduin erbjöd flera kameler i utbyte mot en tjej i sällskapet

Positivt: Helt klart ett minne man bär med sig resten av livet. Så annorlunda och mäktigt. 

Negativt: Oroligheter i både Israel och Egypten till och från

Att ta sig hit: Vi åkte 3-dagars kryssning från Cypern med Louis Cruises Lines som inte finns längre men kryssningar finns fortfarande om man söker på www.cruisecyprus.com. Annars når man båda resmålen med bl.a.  Orientresor.