Jag har funderat ett tag på om jag ska skriva om Stockholm som var min hemstad under 3 år när jag jobbade på Fritidsresors Huvudkontor. Det var en svårslagen arbetsplats i Munchenbryggeriet med utsikt över vattnet och stadshuset.

Det har känts lite övermäktigt att skriva om en stad som har så mycket olika sidor och att det finns så många av mina läsare som säkert vet mycket mer om staden än jag. Hur som helst så kommer det ett inlägg som kanske i alla fall kan ge en känsla av staden eller något tips på saker ni har missat :-)

Känslan när man strosar bland körsbärsträden i Kungsträdgården och passerar Operan med Slottet på andra sidan är mäktig eller när man spanar in dom fina husen längs Strandvägen med spännande namn i portarna för att sedan hoppa på en båt ut till Fjäderholmarna från Nybrokajen för en god lunch på Fjäderholmarna Krog bland klippor och hav är inte fel. 

Skärgården är så lättillgänglig och på bara någon halvtimme så har man bytt storstadspuls till lantlig idyll. Det finns ca 30 000 öar att välja på och det går att köpa båtluffarkort om man vill se flera eller guidade båtturer över dagen.

Kolla på: www.stromma.com . Alla öar har sin egen prägel. 


Eller känslan en kall decemberdag när man går ner i ett av källarvalven i Gamla Stan för en varm choklad med julmarknaden runt hörnet. Det finns fler café att välja på men tex Stensture. Unna dig en frukost på ett av lyxhotellen på Standvägen, tex en brunch på Hotel Diplomat eller en Afternoon tea på Grand Hotel. Kan vara bra att boka bord. Unnar man sig en natt på Hotel Diplomat är det en upplevelse med kristallkronor, röda mattor och det känns verkligen lyxigt.  

Jag älskar Saluhallarna i Stockholm! Både Östermalms Saluhall och Hötorgshallen är värda ett besök.  Slå dig ner, ta ett glas vin och smaka på goda ostar, plocktallrik eller varför inte en Libanesisk meze, mums!  


Utbudet av restauranger är också något som jag gillar med Stockholm. Här finns mat från världens alla hörn och det är lätt att hitta sina favoriter. Ibland kan det vara värt att undvika de som är hetast just nu....Jag minns när vi skulle på en indisk som vi hade hört så mycket om men när vi såg kön utanför vände vi och hittade istället en restaurang där vi var ensamma med den godaste indiska mat vi någonsin ätit.


Det går att skriva hur många matställen som helst som är värd ett besök (några har försvunnit och några har tillkommit sen jag bodde här).
 

 Några som finns kvar är i alla fall Koh Phangan där det känns som att vara i Thailand med åska, regn, små bäckar med broar och mysiga små hyddor som man sitter i, 


Restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad där man sitter på bryggan och tar en öl medans båtarna lägger till, Golden Hits där man får en musikupplevelse medan man äter av superduktiga artister, Himlavalvet Kafé på Observatoriekullen med utsikt, Mosebacketerassen för att bara nämna några.. Undvik restaurangerna runt Drottninggatan om du vill slippa dålig service och överpriserGå på en konsert på Globen, ta Djurgårdsfärjan till Gröna Lund och njut av utsikten från någon av attraktionerna

strosa längs vattnet på Djurgården, ta med barnen till Skansen eller Fjärilshuset,  gå på Vasamuseét eller något annat coolt museum, se högvaktsavlösningen på slottet, leka talman i riksdagen som är öppen för besökare vissa tider, åk skidor i Hammarbybacken eller varför inte bara sitta på någon av alla uteserveringar och titta på folk (kan vara kul för en lantis som jag) )...det är några upplevelser man kanske inte vill missa. 

Positivt: Upplevelserna och utbudet. Kommer aldrig glömma konserten med Tina  Turner på Globen eller Vattenfestivalen med det största fyrverkeri jag har sett bl.a.

 

Negativt: Bostadsbristen om man vill bo här ett tag, stressen

Boende: Allt från lyx-till budgethotell så klart. Kolla på de vanliga bokningssidorna så hittar du något i din prisklass. Om man vill bo en längre tid gillade jag Hammarbyhöjden.