Jag hade aldrig varit i Dalarna förrän jag träffade min man, en äkta dalmas från Gagnef i södra Dalarna.  

Jag älskar Dalarna och fast vi har varit där så mycket finns det alltid nya saker att upptäcka, inte minst med barnen.  

Här kommer några tips: 

1: Hela familjens favorit är Tomteland/Sagolandet i Mora, där vi har varit flera gånger både sommar och vinter. 

 Jag kan verkligen rekommendera det!  Här bor tomten med tomtemor  som man kan besöka och ge önskelistan, träffa trollen och se hur dom bor, älvor, häxan, dom busiga mössen, älvor, alver och många fler. 

 Det är helt fantastiska föreställningar där man bland annat får se Trollkungen, Vinterkungen och alla dom andra karaktärerna. Skådisarna är jätte duktiga, barnen sitter som i trans. 

 Här kan man också åka häst och släde, dansa runt granen med bl.a. häxan, vaska guld, spana efter tomtenissar i skogen och mycket mer. 

2: Leksand Sommarland. 

 Här har alla kul och en dag här går fort. Ska man hinna med allt behövs två dagar. 


Massor av vattenrutsckanor för alla åldrar, världens längsta konstgjorda forsränning, berg&dalbana, massor av åkattraktioner, Go Cart, Höghöjdsbana, Guldvaskning, Jump Park, låghöjdsbana, Piratskepp, Zipline, radiobilar, elbåtar och mycket mer.

3: Orsa Björnpark är en klar favorit. 


Om man som jag inte gillar att se djur i bur är detta ett bra alternativ för här är djuren så nära vilda man kan vara. Här går djuren i enorma inhägnader och man ser djuren från utkiksplatser. 

Björnarna som kommer från andra djurparker får lära sig att fånga lax i sjöarna och man kan riktigt se hur dom njuter av att kunna ströva runt i skogen. Förutom dom stora kodiakbjörnarna och brunbjörnarna finns det tigrar, vargar, isbjörnar, järvar, bergsuv, lodjur m.m. 


4: Science Center (fd Framtidsmuseet) i Borlänge är ett perfekt ställe vid dåligt väder. 

 Här hade vår 5- och 8-åring jätte kul! Massor av experiment för barn  alla åldrar tex röstförvrängare, programmera robotar, att stå inuti en enorm såpbubbla, VR-Rum, klättervägg, planetarium och mycket mer.

5: Bäversafari var ett äventyr även om vi inte fick se någon bäver! 

 Vi var på Enån i Rättvik men det anordnas på flera platser i Dalarna. Guiden berättade lite om bävrarna och visade deras bon innan vi hoppade i kanoterna och begav oss iväg nerför ån.   

Vi såg ingen bäver men många bäverbon och spår av dom. Mysig upplevelse!

6: Falu Koppargruva får bli vårt nästa äventyr! Jag har hört att det är jättespännande för hela familjen!7: Sommarrodel i Rättvik skulle vi ha gjort i somras men jag som är höjdrädd bangade ur. I sommar måste det bli! Utsikten härifrån är helt magisk med Siljan och Rättvik nedanför. Små barn har man i knät och barn från 125 cm kör själva. Farten kan man reglera själv.


8: Varje år i augusti har Gagnef amatörteater kvällsföreställningar på Ängsholn Folkpark med älven som bakgrund. 
 

Verkligen värt ett besök. Det är en familjeföreställning om asagudar,troll, älvor m.m. Förra årets föreställning hette När trollen flydde Gagnef. 


9: Vi älskar att ta med oss lite godis och åka ut i skogen i skymningen och glida runt med bilen med rutorna nerdragna eller stå still och spana, speja och lyssna för att med lite tur kanske se älg, varg eller björn.  

Oftast så ser vi inget djur alls men spänningen är värd allt!

10: Fira Midsommar här med barnen är en upplevelse i sig. 

 Finns massor med mysiga platser att fira på tex i Tansen som här på bilderna.  

 


Ett speciellt minne:

På väg hem från Orsa en kväll åkte vi igenom dom djupa skogarna, som man ju vet att det finns både björn och varg i, ser jag något längs vägen. Plötsligt ropar någon i bilen:- EN BJÖRN!!!!   

Så många timmar som vi har spenderar i skogarna här uppe och så plötsligt står det en livs levande björn och äter helt lugnt längs vägen. Det var en förmodligen en fjolårs unge för den var inte fullvuxen och någon mamma såg vi inte.  

Vi tog både kort och filmade innan den lunkade iväg över vägen. En magisk upplevelse!! …..Andra minnen är när kanoten välte på Bäversafarin ,eller när mannen blev totalt sjöblöt på sommarlandet men dom historierna får vi ta en annan gång.... 

Positivt: Naturupplevelserna med djupa skogar, sjöar och berg

Negativt: Lång ifrån Öland 🙂