Första och enda gången som jag har sett vilda renar och fjällräv var här! En exotisk upplevelse för en smålänning som mig. Helt magiskt var det också när vi fick se bävrar leka och busa i älven en långstund innan de såg oss! Det här är en fantastisk plats, lika speciell både sommaren och vintern. 

Det här är en plats för alla som älskar lugnet, naturen, vidderna och tystnaden. Här är man så långt ifrån massturism som man kan komma trots att skidbackarna här är bland de bästa i Sverige.

Det är inte utan anledning som skidlandslaget tränar här ibland och flera gånger har SM i storslalom hållits här. 18 fina breda pister, 48 km längdspår och det bästa av allt, inga köer!  

Den här platsen har min man, dalmasen tillbringat många av sina barndoms somrar på och han får alltid något visst glitter i ögonen när han pratar om sina minnen härifrån och det låter verkligen som en saga när han berättar om hur han fiskade i älven, lekte i skogarna och byggde enorma snökojor.  

Att göra:

Det självklara på vintern är ju skidåkningen, både för barn, vuxna, nybörjare och elit.  Självklart pulka och snowboard också förstås!

Eftersom man slipper köa hinner man åka mycket mer och slipper vara på helspänn i backarna för att inte bli påkörd. 
 

Skidskola finns för alla som vill lära sig både i grupp och med privatlärare . 

Barnen kan testa att åka miniscooter antingen själva eller med en vuxen, superkul! 

   Scooterturer för alla anordnas av anläggningen till grillstugor i närheten. 

Upplev samekulturen är något jag alltid har velar göra så nästa gång vi är här uppe måste det bli av! Turen anordnas från anläggningen och går till Grövelsjön. Gå in på www.fjatervalen.se för att boka eller läsa mer.

Om man gillar att mountainbike finns det jätte fina cykelleder här.

Hundspann och slädtur efter en ren anordnas på anläggningen.


Fjällvandring är en upplevelse. Har man tur kan man få se både renar, björn, fjällräv, fjällripa, bäver eller älg och tar man sig ända upp på Nipfjället är utsikten fantastisk!  

Det finns en restaurang på området, Wärdshuset som anordnar temakvällar, julbord och Nyårssupé. Pizza finns vissa kvällar i veckan.    

Boende: Det finns mysiga stugor att hyra precis nedanför backen och området runt omkring.

Alla stugorna är privatägda och finns i olika storlekar. Vi har alltid varit jätte nöjda med boendet. Boka på www.fjatervalen.seEtt speciellt minne: Som nykär smålänning skulle jag nu få uppleva att åka scooter för första gången i livet. Jag hade en bild av hur vi sakta gled fram över fjället i solnedgången medans vi tittade på renar som i ett rosa skimmer. 

 Min dalmas som var uppväxt med scooter hade en lite annorlunda bild än mig, så direkt jag hade satt mig bakom honom gasade han iväg som en kanonkula över fjället. Jag hoppade och studsade där bak så jag trodde att min sista stund var kommen. Jag var i chock! Jag hade kanske inte heller riktigt räknat med att vi skulle åka 30 mil, nästan få soppatorsk mitt på fjället i mörkret, åka vilse bort från scooterleden och tappa plånboken men vi kom hem framåt småtimmarna och dagen efter fick vi ett samtal från en vänlig själ som hade hittat plånboken.

Eftersom vi är gifta idag 26 år senare så slutade ju historien bra! 
 

Positivt: Lugnet, inga köer, naturupplevelsen, inte så långt upp i Sverige som andra fjäll

Negativt: Några kanske skulle tycka att det är för lugnt här eftersom det inte finns restauranger, afterski som man är van vid eller nöjesutbud över huvud taget. Men hit åker man just för lugnet.