Italien säger jag bara!! I den här bloggen kommer det vara en hel del resmål i Italien helt enkelt för att jag älskar landet.

När jag flyttade till Florence kände jag mig hemma med mentaliteten, sättet att leva och vara. Maten, språket, musiken, landskapet, historien gör ju inte saken sämre.  Utan att kunna italienska fick jag jobb som au pair mitt ute på den Toskanska landsbygden.

 Jag hade tillgång till bil så att jag kunde ta mig in till Florence varje dag där jag pluggade italienska.

Eftersom allt är dubbat och engelska inte är så poppis här, lärde jag mig språket fort.

När jag lärt mig språket bättre fick jag jobb som servitris på en restaurang och lyckades hitta boende som jag delade med en kompis mitt inne i stan med gångavstånd till floden Arno.
Ett år blev jag kvar men jag har varit tillbaka flera gånger sen dess.Detta här är ett perfekt weekend-resmål eller varför inte ta en kurs i italienska, jobba som au pair eller på vingård.För det första så är Florence en otroligt vacker stad mitt i det kuperade Toskanska landskapet. Floden Arno flyter tvärs igenom staden som har så mycket av sin historia bevarad.Bara att promenera längs Ponte Vecchio (som den gamla bron heter med en massa guldsmedsbodar), gå på marknaden eller  titta ut över staden från utkiksplatsen, besöka någon av alla fantastiska byggnader eller när man ändå är här så tycker jag det är ett måste att ta sig utanför staden till den Toskanska landsbygden med alla vinodlingar, citrusträd och små mysiga restauranger.

 Jag är egentligen ingen stadsmänniska som gillar stora städer men Florence känns lagom på något sätt med sina ca 400 000 invånare.

Att göra:

Piazza del Duomo med den stora fantastiska katedralen brukar vara utgångspunkten när man börjar utforska staden. 


Bara att sitta här i en av glassbarerna (gelateria) med den supergoda italienska glassen och titta på folklivet eller ta en espresso på en bar.


För dom som gillar shopping så finns det allt från Guccibutiker (Gucci föddes i Florens) till den enkla marknaden mitt i staden där man kan hitta det mesta.

Uffizierna är ett av världens äldsta och mest kända konstmuseum med bl.a Venus födelse.


Fiesole är en liten stad uppe i bergen omgiven av cypresser bara några minuter med vespa från Florens.

I den vackra omgivningen kan man äta lunch och sedan fortsätta ut på landsbygden till besök på vingårdar eller bara vandra i naturen.


Monteccatini är en antik kurort, känd för sina hälsokällor, bara några mil från Florence dit man kan ta sig med buss. Mysig och avkopplande stad med bl.a bergbana upp till äldre stadsdelen (Montecatini Alto) med många mysiga restauranger och uteserveringar.Nära till Pisa med lutande tornet, Bologna och Siena. Bara hoppa på ett tåg. 

Utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo där man har den berömda utsikten över hela staden och floden. Lika magiskt på dagen som på kvällen.

Sen bara att äta fantastiskt god mat med gott vin eller köpa med sig en god flaska vin och lite italienska ostar och korvar för ha på hotellrummet senare. Helt enkelt la dolce vita (Det ljuva livet) 

Ett speciellt minne:


När jag jobbade som servitris skulle jag servera pizza till ett långbord. Hade precis börjar lära mig att bära tre pizzor i en hand men den här gången gled ena pizzan rakt ner över ryggen på en kostymklädd man. Jag fick betala kemtvätten men kvällen slutade ändå på topp där jag fick önska kända italienska sånger som hela sällskapet sjöng för mig.

 Eller när jag hade glömt att tanka men kunde rulla in till Florens eftersom jag bodde uppe på kullarna ute på landet. Annars är minnet av konserten med Umberto Tozzi starkt där stämningen var helt otrolig och publiken sjöng högre än artisten. Positivt: Maten, glassen, vinet, vacker omgivning och mycket att se. Toskanska landsbygden.

Negativt: Att det ibland är för mycket turister på en del platser.

Att resa hit: Reguljärflyg. Ibland är det billigare att flyga till tex Bologna och ta tåg därifrån