Jag älskar verkligen öar har jag kommit på, och Gotland är inget undantag!
 


Eftersom vi bara var här knappt en vecka hann vi inte se hela ön. Därför handlar det här inlägget om norra Gotland. Södra delen av ön får vi ta senare när vi har rest tillbaka, för tillbaka kommer vi definitivt! Vi som bor på Öland kände igen landskapet, men här är det mer dramatiskt med högre klippor, större raukar och grottor. 
 

Sen är ju stränderna jätte fina och även om jag tycker att stränderna är finare på Öland så tycker jag att dom är bättre på att ta tillvara på dom här med jätte mysiga strandhak, trubadurer, fik m.m.  

På flera av strandhaken som vi var på fick man nästan en känsla av Karibien med enkla trämöbler, pastellfärger, livemusik och dom obligatoriska hängmattorna!

 

Många mysiga byar och så Visby förstås som är jätte vackert. 


Vi vuxna har varit här förut med den här gången var barnen med för första gången och den största anledningen att vi åkte hit var för att få träffa Pippi Långstrump som är den största idolen för en i familjen.  

Att göra:   

Fårö är en speciell liten ö som är värd ett besök om man ändå är här.  

Färjan hit är gratis och tar 7 minuter. Jag fick lite melankolisk känsla när man åkte genom det karga och ödsliga landskapet och förstod att det var härifrån som Ingemar Bergman hämtade mycket av sin inspiration eftersom han bodde här.  

Raukarna här MÅSTE man se, det var verkligen mäktigt!  

Bada på Fårö kan man göra på Sudersand som är en fin strand, 5 km lång med jätte mysigt strandhak mitt på stranden.  Sommarland & Vattenland som ligger i Kneippbyn är ett måste om man har 
barn även om det är dyrt.


Vattenlandet har hur många nerfarter som helst allt från för dom minsta till riktigt läskiga som inte ens vi vuxna vågade åka.
 

 Bredvid ligger sommarlandet där man kan besöka Villa Villekulla där Pippi ligger och sover inne i köket och flera gånger om dagen får man se en föreställning med henne och krama henne efteråt.  

På sommarlandet finns det också jätte många åkattraktioner så räkna med en hel dag här.  

Köper man biljett så ingår både vattenlandet och sommarlandet. 


Blå Lagunen är ett gammalt kalkbrott där man kan bada. Eftersom det är kalksten i botten blir vattnet turkost och klart. Det blir djupt fort så badpuffar för dom små är ett måste. På Tofta Strand händer mycket och är kanske den mest populära stranden på Gotland så räkna med mycket folk. Kanske också för att den ligger nära Visby. 

Vår favoritstrand blev Tofta Södra som är en liten, lugnare strand än Tofta och bara 2 mil söder om Visby.

Här finns ett jätte mysigt café på stranden där dom serverar enklare rätter och ofta en duktig trubadur. Många surfare håller till här eftersom det ligger ett surfcenter här.


Lummelunda grottan hann vi tyvärr inte besöka men är ett av Gotlands mest kända sevärdheter.


N
aturreservatet med ligger 13 km norr om Visby. Guidningen i visningsgrottan tar 30 minuter och man får se fossiler, droppstenar i en 4-kilometer lång grotta. Om man har äldre barn från 15 år och uppåt finns det ett grottäventyr till dom mer outforskade delarna av grottsystemet. 

Istället besökte vi en mysig liten grotta med fantastisk utsikt strax söder om Kneippbyn, Högklint heter det.

 


Boende 

Vi bodde på Kneippbyn som ligger 3 km söder om Visby och som har boende i alla prisklasser.  

Vi valde ett av dom billigaste alternativen men som var riktigt mysigt. Ett stort familjetält med 4 tältsängar och en soffgrupp. Lampor men annars inga el-artiklar. En stor kylväska med kylklampar som man hämtade nya i affären när man ville. 

På Kneippbyn finns många olika boende att välja på, tex små fiskestugor med utsikt över havet och träkojor i träden. Kneippbyn har ingen fin strand men ligger vacker på en klippa med jätte fin utsikt. 

Det går att bada på en liten stenig strand eller i poolen på området vissa tider. 

Annars finns jätte mycket privat uthyrning på ön, hotell i Visby och stugbyar. 

Positivt: Här finns verkligen något för alla åldrar och intressen.

Negativt: Väldigt mycket folk på vissa ställen under högsäsong

Att ta sig hit: Färja från Oskarshamn, Nynäshamn och Västervik. Alla tar ca 3 timmar. Flyg på 30 minuter från över 10 städer i Sverige.