Jag har aldrig varit här som turist men att jobba här som reseledare på 90-talet var som att kliva rakt in i filmen Sällskapsresan.

Det var Grisfester på Casa Antonio, galna transferdagar med massor av turer till och från flygplatsen, överbokningar så att man stod på natten med gäster som inte hade någonstans att bo, välkomstträffar på löpande band och utflykter som man hade kört så många gånger att man kunde varenda ord i sömnen.


Canarieöarna är fortfarande ett populärt resmål på vintern men då var det förutom några undantag det enda ställe folk åkte till på vintern så efterfrågan var enorm. Förutom fiskfabriken i Norge har jag aldrig jobbat så mycket. 


Idag är Gran Canaria ett lugnare resmål även om det reser 2,2 miljoner turister till ön varje år. Hit finns resor med många olika inriktningar så det finns något för alla.

Här finns helt fantastiska lite lyxigare hotell, träningsresor, golfresor, perfekta familjehotell med allt man kan önska för barnen, ett underbart klimat, kort restid, vandringsleder, cykelleder, storstadskänsla i Las Palmas,  bergsområde, vingårdar och mycket mer. 
 

Att göra:

Pico de las Nieves är Gran Canarias högsta topp (1949 meter) Vid klart väder ser man över till Teneriffa härifrån! Man kan inte köra bil hela vägen till toppen. 

Så ofta jag kunde åkte jag till Puerto de Mogan på min lediga dag. Det är verkligen mysigt att sitta på en restaurang nere vid hamnen. En idyllisk by som är värd ett besök. Det finns en liten sandstrand här också.

Besöka folken som bor i grottor är en upplevelse

Ursprungsbefolkningen på ön, Guancherna bodde i grottor uppe i bergen tills Spanjorerna intog ön på 1400-talet då dom kördes iväg.

Några bor fortfarande kvar som tex i byn Barranco de Guayadeque. Vill man själv testa att bo i grotta som inte är så primitivt som det låter, kan man gå in här och kolla: www.rockyadventure.com

Las palmas är öns största stad med över 300 o000 invånare.


Förutom att några av de stora varuhusen som tex El Corte Inglés finns det också mindre mysiga butiker som säljer tex hantverk.

Den tre kilometer långa stranden Las Canteras ligger mitt i staden och längs den långa strandpromenaden finns många barer och restauranger. I  Santa Catalina parken ordnas musikfestivaler och karnevaler.

Här är också jätte bra vågor för surfare. Folk från hela Europa kommer hit för den perfekta surfingen. Vequeta heter den gamla stadsdelen som är värd ett besök.

Boende: 


O.B.C (Ocean Beach Club) är en hotellkedja som Ving har och som jag kan rekommendera även om jag inte har bott där själv. Jag känner många som har bott där och är jätte nöjda och det finns verkligen allt för familjen. Hög standard.

Speciellt minne:

Det finns så klart många minnen men Grisfesterna var ju galna. Eftersom man fick dricka hur mycket Sangria man ville blev ju många jätte fulla.

En och annan gäst hittade vi under borden när vi skulle hem, några dansade på bordet, någon man hade rymt med en annans fru, några slogs, någon grät.....I bussen på väg hem delade vi ut spypåsar till alla. Sen minns jag resenären som vi plockade upp långt ute till havs. Han hade blivit knäpp och trodde han var militär på jakt efter ryska ubåtar.....Positivt: Här finns så många olika typer av resor och hotell att det finns något för alla.

Negativt: Väldigt turistigt och svårt att hitta mysiga, genuina platser