Ett riktigt vårtecken är när tranorna kommer till Hornborgasjön! När dom kommer beror på om våren är tidig eller sen. 

En plats som absolut är värd ett besök om du har vägarna förbi eller är i närheten tycker jag.

Man behöver inte vara fågelintresserad för att tycka att det är mäktigt när upp emot 16000 tranor trumpetar, äter och dansar på samma plats.  

 

Dansar gör dom förresten för att stärka banden som par. Precis som svanarna håller dom ihop hela livet sen.

Det är inte utan anledning som sjön är en av Sveriges fågelrikaste sjö. 

Jag har fortfarande svårt att fatta att det faktiskt sitter folk som räknar tranorna varje dag. Det är skickliga fågelskådare som gör det jobbet direkt efter att de första hundra har kommit. 

När vi var här i mars var det ca 11600 tranor och bara några dagar senare över 14000. Flest tranor brukar det vara sista veckan i mars till första veckan i april. 

Sen kommer tranorna på besök även under hösten, september-oktober då dom räknas två gånger i veckan. 

Det är inte bara tranorna som samlas här, har man tur kan man både få se havsörnar och andra stora rovfåglar. I januari är det havsörnarnas tid att utfodras här så det är säkert mäktigt att komma hit då.  

 

Insjön ligger i Västra Götaland på en slänt mellan Skara och Falköping och har varit ett naturreservat sedan 1999. Parkering kostar 30 kr och 130 för husbil om man vill övernatta. 

Här finns två besökscenter, Naturrum Hornborgasjön på östra sidan (kunniga guider och aktiviteter för barn) och Infocenter Trandansen på södra sidan (toaletter, information om tranorna och sjön). Det finns ett café också.

 

Annat att göra i närheten: 

 

Man kan göra en vandring på 2 km i Arns fotspår med bla Varnhems Klosterkyrka som är riktigt mäktig och en gofika på Klosterkaféet.

Besök Gudhems medeltida klosterruin från 1160-talet med utsikt över Hornborgasjön.

På Mössberget har man en fin utsikt över Falköping och det finns både vandringsleder, en liten djurpark med hjortar, grisar, lamor bl.a. och lekplats. 

Gör ett besök på Falbygdens Osteria, en stor ost- och delikatessbutik där man kan fika eller hugga in i ostbuffén.

Boende: 

 

Ett jätte mysigt boende som jag verkligen kan rekommendera är Kurorten Mössberg som jag har skrivit om tidigare.  

En riktig pärla uppe på berget med fantastisk mat och mysigt spa i gammaldags miljö. Vi var jätte nöjda!

 

Ett annat häftigt boende som jag skulle vilja testa är Islanna Trädhushotell, 6,5 meter uppe i ett träd! www.islanna.com

 Sen finns ju många andra mysiga boende i alla möjliga prisklasser så klart.

 

Tips: Bästa tiden att besöka Hornborgasjön är på morgonen eller kvällen eftersom det är minst folk då. Det blåser kalla vindar över slätten så varma kläder är bra. Eftesom området är ett fågelskyddsområde ser man tranorna på håll så en kikare är inte fel.