Åh, har du åkt Hurtigrutten säger folk och tänker sig att jag har suttit på ett stort lyxigt fartyg och ätit en god middag under kristallkronorna med en fantastisk natur utanför fönstret.... 

Det sista stämmer visseligen för vyerna jag såg kommer jag aldrig glömma, det är verkligen vackert, men för min del handlade inte Hurtigrutten om en lyxkryssning utan om ett vanligt transportmedel mellan Tromsö och Lofoten där jag skulle bo och jobba på en fiskfabrik efter några månaders jobb i Tromsö. Eftersom båten avgick på kvällen låg jag mest i min trånga hytt, längst ner och sov....

Hurtigrutten har transporterat folk längs Norges kust i 125 år och går mellan 34 hamnar. Det är en viktig service för lokalbefolkningen och såklart väldigt populärt för turister från hela världen.

Jag åkte mitt i vintern då det var få turister ombord men bergen, fjordarna, de små husen utspridda över ett enormt landskap och stillheten är verkligen mäktigt! Jag fascinerades över att det var så stora vidder med få boende med småvägar ringlandes upp i bergen. För att boka turistresa: https://www.hurtigrutenresan.se/destinationer/norge/

Lofoten är en ögrupp mestadels med små fiskebyar, höga berg och djupa fjordar i norra Norge.

Jag bodde i fiskebyn Melbu (Bilden ovan) där det inte fanns så mycket att göra mer än att vandra i den vackra naturen men vi tog bussen till andra orter när vi var lediga.

Bland annat till Stokmarknes och Solvarer som är huvudorten i Lofoten med ca 4700 invånare. En ort med caféer, uteservering vid den lilla hamnen och flera gallerier eftersom många konstnärer och fotografer har bosatt sig här.

Fiskenäringen är stor här och det var fler än jag från Sverige som åkte hit för att tjäna snabba pengar. Höga berg, orörd natur, , vandringsleder, norrsken och chans att se både havsörn, valar och späckhuggare är det som drar turister hit. Det är verkligen vackert.  

Att göra:

Jag bodde här i några månader men tyvärr helt fel tid för att åka på späckhuggarsafari som är här mellan oktober-januari i Västerålen. 

 Tänk så mäktigt att se dessa vackra och stora djur på nära håll! Jag kommer aldrig glömma valsafarin på Island så jag vet hur mäktigt det är att komma nära de enorma djuren.  

Bilderna ovan är från valsafarin vi gjorde på Island) På Lofoten (Andenes) åker man ut max 12 personer i mindre båtar för att komma så nära som möjligt. Läs mer här: https://www.visitnorway.se/listings/valsafari-i-andenes/196147/


Det finns havsörnssafari i Trollfjorden eftersom den största kolonin med havsörnar i världen finns här. Turen på 2 timmar är en chans att komma riktigt nära de stora fåglarna eftersom man kastar ut mat från båten. Man får se bergsväggen där de häckar också. Läs mer på: www.getyourguide.se

Lättillgängliga vandringsleder upp i bergen med belöning på en magisk utsikt från toppen. För kartor och tips, vänd er till turistbyrån i Solvaer.

Det finns turer för att se norrsken men oftast behöver man inte betala pengar för att göra det, det räcker med att lyfta blicken mot himlen. Jag såg det ofta under min tid här.

Speciellt minne: Efter att ha jobbat ihop i flera månader både i Tromsö och Lofoten blev vi en sammansvetsat gäng svenskar i olika åldrar som nu skildes åt med betydligt mer pengar i plånboken än när vi kom.

Många åkte ut på jorden-runt-resor, köpte den där prylen som man ville ha. För min del hade jag äntligen blivit skuldfri, kunde köpa nya möbler och ta MC-kort som jag hade drömt om länge. (Nja, nu blev det i och för sig inget MC-kort....efter 14 lektioner och ett antal vurpor insåg jag att det nog inte var riktigt min grej....Dom som vet hur jag kör bil var lättade....)

Boende: Det finns både hotell och privata boende att hyra. Jag bodde på Melbu Hotell som i och för sig var ett bra hotell men jag hade ändå valt en av de andra lite större orterna. 

Sök på Lofoten på tex www.booking.com

Att ta sig hit: Det går flyg till Solvaer från bla Oslo men annars är det perfekt att ta nattåget Stockholm-Narvik och sen buss därifrån till Lofoten.  

Positivt: Självklart naturen, vidderna, valar, späckhuggare, havsörn

Negativt: Ödsligt vissa delar av året, dyrt om man jämför med Sverige