Så nära (bara 3 timmars flygresa från Stockholm) men ändå så annorlunda! Ett perfekt resmål för hela familjen.  

Island har massor att erbjuda och här upplevde vi en av våra häftigaste djurmöte någonsin, valen!! En magisk upplevelse!   

Första intrycket på väg från flygplatsen är hur lite folk det bor här (drygt 300 000 inv. ) och hur kuperat det är.  

De varma källorna såg vi nästan med en gång, man ser hur det ryker och pyser ur marken. Sen hästarna förstås, överallt såg vi dom vackra Islandshästarna. 

Och så är det språket.....Helt omöjligt att förstå och att läsa skyltar.  När vi hyrde bilen från flygplatsen till vårt boende frågade dom om vi behövde GPS. -: Nej, tack vi har karta sa jag lite stolt och kände mig väl förberedd. Det var bara det att det var omöjligt att läsa både kartan och skyltarna så istället för 2 timmars bilresa till vårt boende tog det 4 och vi frågade massor av folk längs vägen. 

Att göra: 

Ett måste när man är här är Blå Lagunen där man badar utomhus i varma källor. Ofta brukar såna här ställen vara sönderexploaterade men eftersom området var så stort upplevde vi aldrig att det blev trångt. 

 Ett tips är dock att komma när dom öppnar. Supermysig restaurang med utsikt över källorna och bergen med god mat och man behövde inte byta om, badrock funkade fint!  

Valsafari, en av de största upplevelserna!! Sen är det ju vilda djur så det finns ingen garanti, men att man inte får se någon skymt av val, späckhuggare eller delfin är ovanligt. Vi såg knölval (ca 17 meter lång) och tumlare.  

 

Det finns flera företag som anordnar båtturerna, vi valde företaget Elding som har lite större båtar och som utgår från Reykjavik och som vi var jätte nöjda med. Det fanns möjlighet att sitta inne i båten och enklare snacks att köpa. Åker man längre turer hinner barnen tröttna, vår tur var på 3 timmar. Medan man sitter i hamnen och väntar rekomederar jag restaurangen Röst som har god mat, utsikt över båtarna och mysig inredning.  

Det är svårt att beskriva känslan när man hade väntat och spanat i nästan 2 timmars och så plötsligt var det någon som skrek att de hörde blåsljudet (när valen går upp till ytan och andas) Kort därefter skrek någon:- Vänster!!! Alla på båten sprang över till båtens vänstra sida och där var den!! Alla applåderade (kändes ju fånigt efteråt, jag menar vem applåderade vi för? Kaptenen? Valen?), tjöt, ögon som tårades. Ja, det var magiskt helt enkelt! Vi såg den flera gånger när den dök ner på djupet med den enorma stjärtfenan ovanför vattenytan. Åker man till norra delen av ön har man chans att få se Blåval! 

Besök grottor. Spännande både för vuxna och barn. Det finns många att välja på men vi valde Raufarholshellir som inte ligger så långt från Reykjavik och som funkar jätte bra med barn.  

Inga problem att ta med barnen för det var ramper att gå på.

Naturligtvis är Geysir ( varma källor som sprutar vatten) och Gullfoss (ett stort vattenfall) också värt ett besök. 

 

Rida Islandshästar! Det finns gårdar som ordnar ridturer lite överallt.

Boende: 

Eftersom vi reste ett gäng och hade barnen med oss valde vi att bo i en villa med pingisbord, utespa och fotbollsplan plus rymliga ytor. Vi var jätte nöjda men vi hade långa avstånd när vi skulle hitta på saker. Det finns många mysiga hotell inne i Reykjavik som är en jätte mysig liten stad med många bra restauranger och barer. Bor man där har man nära till de flesta av utflyktsmålen.   

Speciellt minne:

När jag fick åka i ilfart till akuten med gallstensanfall. Smärtor som påminde om en förlossning. Har aldrig upplevt en akutavdelning helt folktom som här men bra service fick jag. Hög dos med morfin hjälpte. Tänkt på reseförsäkring bara. Jag fick lägga ut 7000 kr som jag sen fick tillbaka större delen av när jag kom hem.  

Positivt: Mycket kul att göra för hela familjen. Nära men ändå så annorlunda!

Negativt: Svårt att läsa skyltar.

Resa hit: Reguljärflyg bla direktflyg med Iceland Air.