Direkt vi klev av planet kände vi det Karibiska lugnet som vi behövde efter en jobbig morgon med inställda flyg mm. Vi flög från Florida, en kort flygresa på mindre än 2 timmar.


Första intrycket av Jamaica var hur fattigt det var. Många bor i enkla, små plåtskjul och de riktiga husen vi såg var noga inhägnade med taggtråd. Ändå möts man av glada leenden överallt.Men sen såg man stränderna....en av världens mest kända stränder (Seven mile beach) ligger här men det finns många fina att välja på. 

Rastarörelsen  märker man spår av direkt. I bussen från flygplatsen visades en konsertfilm med Bob Marley som ju var härifrån. Jag kan förstå att han blev som en kung här när man vet hur stor han blev över stora delar av världen och sett hur fattigt han växte upp. Hans musik och annan reggaemusik spelades överallt men tyvärr inte på vårt hotell där dom mest spelade Britney Spears vid poolen efter önskemål från alla amerikaner som bodde där.


Vi valde att bo på norra sidan av ön, Runaway Bay, på grund av hotellet som vi fastnade för men eftersom det är en stor ö (den 3:e största i Västindien) hann vi inte se något på den södra eller västra sidan även om vi skulle ha velat. 

Turismen är en av de viktigaste inkomstkällorna här och vi tyckte servicen var toppen till skillnad mot Tobago. 


Att göra: Hyra bil och besök några av de finaste stränderna. Dom flesta ligger i Negril på västra delen av ön bla Seven mile Beach men även Montego bay och Ochio Rios i norr har en hel del att välja mellan.


Besöka Bob Marleys födelsehus i Nine Mile eller huset som han bodde i som vuxen i Kingston där många av hans tillhörigheter finns att se.

Simma med delfiner i Dolphin Cove, Montego bay.

Shoppa i Montego Bay (på The hip strip) som är en av Jamaicas större städer.  

Besök något av öns alla vattenfall. Dunn´s river falls ligger vackert mitt i regnskogen och är ett av de mest kända.

Boende: Vi bodde på Grand Bahia Principe på norra sidan av ön som jag verkligen kan rekommendera om man reser med barn och vill ta det lugnt.Här finns allt man behöver,  vattenland med massor av olika vattenrutschbanor,enormt poolområde, flera poolbarer, pianobar, nattklubb, barnklubb, flera restauranger med olika tema bl.a. japanskt och italienskt, butiker och stora scener där dom hade olika föreställningar på kvällarna. 


Utanför hotellet fanns egentligen ingenting men vi var verkligen supernöjda hela familjen.  Annars tror jag att hotell i Negril är perfekt om man vill uppleva ön mer än vad vi gjorde som var mest på hotellområdet!


Speciellt minne: Om man var bland de första gästerna när den stora restaurangen öppnade så stod alla i personalen uppradade och applåderade när man gick in. Barnen tycke det var superkul att känna sig som stjärnor så vi var först varje kväll.

  Annars är minnet av hur båda barnen snorklade för första gången och att få uppleva deras lycka när de insåg att det finns en hel värld under ytan! Vår yngsta (5 år) kunde inte simma men snorkla gick hur bra som helst ändå.

Positivt: Människorna, stränderna, vädret

Negativt:  Lite för amerikaniserat på vissa större hotell

Rekommenderas: Smaka Jerk chicken som är en grym jamaicansk gryta. 

Att ta sig hit: Charter med Ving eller Tui