Koh Rok är en paradis ö som verkligen är värd ett besök med kritvita stränder och turkost vatten ca 30 km utanför Koh Lanta.  


De flesta som kommer hit gör det som en snorkelutflykt över dagen eftersom här finns några av de bästa snorkelplatserna i hela Thailand.  

Har man tur kan man få se sköldpaddor och revhajar bland korallerna.  

Koh Rok består av två små öar med några 100 meter emellan så man kan simma emellan.  


Koh Rok Nok är den mest besökta med en National Park och man betalat en liten avgift när man har kommit iland (400 bath för vuxen och hälften för barn). 

 

Det finns toaletter, skuggig matplats under tak (ingen restaurang), en mindre kiosk med snacks och en vandringsled. Vi gick leden och den var ingen höjdare tyckte vi. 


Mest en massa trappor rakt in i djungeln så man såg ingenting förutom lianer och en del coola träd som på bilden ovanför.

 

Utsikt hade vi bara en gång högst upp. Jag som inte har så bra kondition andades som en döende säl när vi kom fram och benen darrade som asplöv.  


Bada, snorkla och njut av lugnet på ön är mitt tips.


Gillar man djur så finns det gott om stora varaner, upp till 2 meter, som kommer som ett skott när de känner doften av mat.  

Rädda för människor var de inte heller så våra barn var överlyckliga över att komma så nära. 

 

Det går att övernatta på en enkel tält-camping eller några få bungalows som man kan hyra. Kontakta Mu Koh Lanta Marine National Park för bokning på tfn +6675629018-9.    

Vi tyckte dock att det räckte med en dag här och vi var helt slut efter all snorkling.

Den andra ön Koh Rok Nai har jätte fin snorkling alldeles utanför.  

Det var som att simma mitt i ett akvarium med fiskar i alla färger och storlekar. Däremot så är korallerna färglösa om  man jämför med andra länder som vi har snorklat i.  


På denna ö finns det också ett vattenfall men det finns bara vatten där under regnperioden.  


Vi åkte kl 9 med speedboat från Koh Lanta som tog ca 90 minuter. Tyvärr om du frågar mig som avskyr snabba båtar, är det för långt för att kunna ta en longtailbåt som går lugnare. 

Ett tips är att sitta längst bak vid motorerna eftersom det gungar minst där. Begär flytvästar till barnen och dig själv om du vill ha det. Ta åksjuketablett om du har lätt för att bli sjösjuk.  


Det finns flera bolag som anordnar snorkelutflykter och de flest tar ca 1800 bath för vuxen och halva priset för barn. Då ingår dricka, frukt och en lunch på ön. Snorkelutrustning finns att låna. 


Koh Haa är egentligen 5 små klippöar i en ring som brukar vara ett snorkelstopp på väg mot Koh Rok. 

 

En av öarna Koh Haa Yai har en liten strandremsa med kritvit sand. Snorklingen och dykningen här är populär eftersom man har chans att få se många olika fiskar.  

Har man riktig tur kan man få syn på både valhaj, sköldpaddor och mantor. För erfarna dykare finns det undervattensgrottor. Hit kommer man på 35 minuter med speedboat från Koh Lanta. 


Vår upplevelse av öarna var fantastisk men båtresan var hemsk med ett barn som kräktes pga halvrå kyckling kvällen innan, ett barn som mådde illa trots åksjuketablett  och jag själv som är livrädd för höga vågor med snabba båtar som hamnade längst fram i båten där det gungar som mest. :-Aldrig mer skrek jag till mannen för att överrösta vågorna som stänkte över oss så att vi var sjöblöta.

 

Nästa gång blir det longtail för jag vill verkligen inte missa upplevelsen av paradisöarna!