Man kan ju inte låta bli att gilla den här staden som måste upplevas!  

Det är något speciellt med stämningen och man upptäcker nya sidor av staden varje gång. 

 

Den här var första gången som barnen var med och det var extra kul att se staden genom deras ögon. 


Det är omöjligt att få med allt som finns att se men här kommer några tips.

Att göra: 

Jag älskar verkligen Nyhavn! Här kan man sitta i timmar på någon av restaurangerna precis vid kanalen och bara njuta.  

Dyrt som bara den men det räcker ju att ta en kopp varm choklad med grädde som vi gjorde en kall oktoberdag eller ett glas vin.  

Allt är så mysigt här med de vackra husen i olika färger och båtarna. 

 

Härifrån går turistbåtar genom kanalerna året runt. Då får man se den lilla sjöjungfrun, Operahuset, Christianshavn, slottet, Christiansborg, Holmen men också vackra hus och kyrkor.  

 

Turen tar ca 1 timmeoch kostar mindre än 150 SEK per person. Biljetter kan bokas på plats eller www.getyourguide.se.

 

Tivoli är en annan höjdpunkt både för barn och vuxna! 

 

En vacker nöjespark med tillräckligt många åkattraktioner för att fylla en hel dag utan problem.  

Vi var där med barnen i slutet av oktober och då var det Hallowen-tema med pumpatävling, häxbrygd,  brända mandlar, massor med ljuslyktor och fullt med spöken som prydnad, hur mysigt som helst!   

Entré kostade ca 700 SEK för oss 4 och många vuxna betalar in sig för att sitta på någon av de mysiga pubarna och restaurangerna här.

 

Ska man åka karusellerna rekommenderar jag att köpa ett åkband där man får åka hur mycket som helst.  

Det tjänar man oftast på även om det är dyrt. Vi betalade ca 1600 SEK för 2 vuxna och 2 barn. Vi åkte inte dom allra läskigaste men hade fullt upp ändå.  

Läskigast var spökhuset enligt barnen. 

 

Bakken är en annan nöjespark, faktiskt världens äldsta som man enkelt tar sig till med tåg. Gå av vid Klampenburg Station med Öresundståget.

Christiania (Fristaden) är en omskriven plats och en del av stadsdelen Christianshavn. Området är som ett stort kollektiv som grundades 1971 då hippies tog över övergivna byggnader som militären hade använt.  

Här råder egna lagar och man äger inte sina hus. De lagar som finns är: Ingen tung narkotika, inga vapen, inget våld och ingen handel med byggnader eller bostäder.  


Det dåliga ryktet kommer av den öppna handeln med Cannabis framför allt på Pusher Street där handeln sker helt öppet. 

Vi var nyfikna och tog en tur dit mitt på dagen. Jag skulle nog inte rekommendera att man åker hit med barn på kvällen och undvik Pusher Street men i övrigt tycker jag att det var spännande att se.  

En liten marknad, opera, mysiga bostadshus och fullt med människor med alternativa livsstilar. En lugn  hippie-oas mitt i den stressiga storstaden. 

Ströget tror jag ingen missar om man är här och trots att det är en turistig gågata så gillar jag den.  Jag gillar inte att shoppa men det finns mycket att titta på. Vissa tider under dagen marcherar vaktparaden här på väg mot slottet för vaktbyte.  

Legobutiken och Guinnes World Record-muséet tycker jag är värda ett besök.       

Här finns lyxbutiker som Gucci, Louis Vuitton, Hermés och många fler för dom som vill ta fram stora plånboken.

 Slottet Amelienborg där drottningen och kronprinsparet bor (om flaggan är hissad betyder det att drottningen är hemma) ligger i närheten av Nyhavn och består att 4 separata palats runt ett stort torg.  

Kul att se men roligast var vakterna med dom coola mössorna tyckte barnen. 


 Vaktavlösningen är kl 12 varje dag. Det finns ett museum att besöka varje dag utom måndagar maj-oktober.

 

Carlsbergs Bryggeri är värt ett besök om man gillar öl, historia och inte har barn med sig. Jag blev positivt överrraskad över hur intressant det var att höra om bryggeriet som grundades 1847. 

Det tar ca 1,5 timme att ta sig runt det 10 000 kvadratmeter stora området. Avsluta turen med en god öl!Cykla i Köpenhamn är lätt eftersom det är Europas bästa cykelstad och det finns cyklar att hyra lite överallt.  

Om man tex startar från tågstationen mitt i stan fortsätter ner till kanalen till Kalvebod Brygge där man cyklar längs med vattnet, fortsätter över bron Langebro till Christianshavn där det är mysigt längs kanalen med husbåtar, gamla hus, loppisar och små utefik. 

 Fortsätt till Christiania om man vill se det och ta sen Inderhavnsbroen tillbaka.  

Stanna i Nyhavn för en dricka och cykla sen vidare till slottet Amelienborg några minuter därifrån för att sen ta sig tillbaka genom Ströget.  


Vi gick denna rundan men det hade gått snabbare att cykla om man vill hinna mycket på kort tid. 

Varför inte ta ett dopp året runt vid Islands Brygge mitt i stan eller någon annan av stadens bad: Sluseholmen Hamnbad, Svanemollestranden, Fisketorvet hamnbad halvandet, Amager Strandpark eller Kastrup havsbad .  

 

Har man barn så är den Blå Planeten populär. Vi hann inte dit denna gång men jag har hört att det verkligen är värt ett besök. 

 Här finns Nordeuropas största akvarium. En undervattensvärld med 1000-tals djur!   

 

Boende: Nu bodde vi på Wakeup på Bernstoffsgade, 6 minuters promenad från Tivoli och tågstationen. Enkelt med små rum men helt ok. 

Frukosten serveras högst upp med utsikt över hela staden.

Om man vill bo billigt nära flygplatsen kan jag rekommendera Zleep hotell som är billigt men frächt, ca 5 minuter med taxi från Kastrup. 

Positivt: Stämningen, alla trevliga människor och utbudet

Negativt: Det är tyvärr jätte dyrt här för oss svenskar.