Här kommer den sista av de Grekiska öarna som jag har besökt så det finns ju en hel del öar kvar att besöka och många är förmodligen ännu vackrare. 

Kreta är den största av de Grekiska öarna och den 5:e största ön i Medelhavet. Ön som ligger i jämnhöjd med Marocko, Tunisien och Algeriet har ett härligt klimat med värme under större delen av året.

Stränderna är fantastiska och en av de största anledningarna till att så många väljer att resa hit men det finns förstås mycket annat också!

Eftersom det är en stor ö finns det både små byar och större städer som Heraklion som är Greklands 5:e största stad.  Det är en kuperad ö med fyra bergskedjor med en skiftande natur. Här växer både apelsiner, vindruvor och oliver. 

Chania är öns mest populära turistort med stränderna som ett pärlband längs kusten och bla ett arkeologiskt museum,  Hersonissos med öns bästa nattliv, Agios Nikolaos, Agia Pelagia och Rethymnon är andra populära orter.   

Vi var i Rethymnon som har en mysig medeltida stadskärna med den mysiga hamnen med alla små restauranter, venetianska hus, flera kilometer lång strand med fin, ljus sand, mysig strandpromenad med strandcaféer och tavernor, tre marknader med allt från souvenirer till lokal honung, oliver och kryddor.

Den gamla borgen La Forterzza som ligger här är värd ett besök. 

Att göra:

Många åker hit för att vandra och det finns massor av fina vandringsleder här. En timme utanför Chania ligger Xyloskala där vandringen startar till Samariaravinen som är Europas djupaste dal.

En fantastisk naturupplevelse där man omges av höga berg. Här kan man se den Kreteanska bocken. Vandringen avslutas vid havet där man kan ta ett välbehövligt dopp. Tänk på att ha bra skor!  


7 km utanför Heraklion ligger ruinerna av det berömda palatset Knossos från 1300-talet. Vackra väggfresker och vacker natur runt om med gröna kullar och pinjeträd. 


Besök Kretas finaste strand. Elafonisi. Stranden ligger på öns sydvästra sida, 60 km från Chania. Det är en obebodd ö med turkost vatten och en strand som nästan är rosa. Havssköldpaddor lägger sina ägg här på skyddade platser.

Stranden består av krossade snäckskal som gör att sanden blir rosa. Långgrunt så här passar det barnfamiljer också. Att ta sig hit kan man göra via båtturer, organiserade bussturer eller på egen hand med hyrbil. En restaurang finns det.


Kreta är en perfekt ö att hyra bil på eftersom det är kuperat med fantastiska vyer och många mysiga små byar tex Paleochora på bilden under!


Speciellt minne: Ni som har läst min blogg vet att vi har en tendens att skvätta ner folk i min familj. Här var det min pappa som kom med den briljanta idén att vi skulle ha en tävling om vem som kan dyka längst. Pappa tog rejäl sats och dök i med världens magplask så det blev en våg över ALLA som satt längs poolen. En tjusig dam med hatt skrek och folk blev sura. Pappa som inte hade märkt något kom upp glad som en sol och sa:- SÅG NI, vilket hopp!!!!  


Boende: Naturligtvis hur mycket hotell som helst för alla smaker. Vi bodde på Blue Star Ibiscos garden, ett bra lägenhetshotell. 


Positivt: Allt som är positivt med Grekland överhuvudtaget, maten, folket, stränderna

Negativt: Turistigt

Att ta sig hit: Charter med bla TUI, Ving och Apollo