Om man vill se mycket på kort tid, få guidning på alla platser och samtidigt bo bra ombord på ett fint fartyg med pool, spa, soldäck, shower varje kväll och bra service och hur mycket god mat och dryck som helst ombord, är kryssning något för dig!

Kryssningen som jag gjorde som hette Europas pärlor, avgick från Palma på Mallorca. Platserna vi besökte var Barcelona, Rom, Capri, Pompei och Villefrance på Rivieran. Rutterna och rederierna att välja på är många.


Just det rederi som vi åkte med, Premier Cruises gick i konkurs år 2000 men det finns många med liknande rutt. 


 Alla middagar serverades på fartyget och alla utflykter görs i grupp. Ibland får man tid att gå runt och strosa själv innan det är dags för att skjutsas tillbaka till fartyget där alla middagar serveras.


 Men oj vilka middagar!! Enorma buffér och med hur mycket mat som helst. Speciellt middagen med kaptenen där alla klädde upp sig.

Eftersom jag är rastlös och nyfiken är jag egentligen ingen kryssningsmänniska. Jag vill se vad som finns bakom turiststråken och vill inte ha tider att passa men jag kan verkligen förstå att så många älskar kryssningar eftersom det är enkelt, bekvämt, lyxigt och man får se och uppleva massor!!  

Palma, Mallorcas största stad är utgångspunkten för många kryssningar.


Så mysig stad med en gammal stadsdel med kullerstensgator och små caféer, jättestor hamn med enorma båtar från hela världen, lyxiga affärer och nattklubbar man aldrig glömmer som tex Tito´s som var ett coolt ställe.  

Palma har små men mysiga stränder. Vill man ha större och bättre stränder räcker det att ta sig några km utanför staden till tex Cala Mayor. 

I Palma kan man man spendera en vecka utan att ha tråkigt en sekund och sen avsluta med en veckas kryssning. 

Barcelona, se tidigare inlägg: www.aventyrmedochutanbarn.com/Barcelona/

Rom. Har man varit här en gång vill man oftast tillbaka och varje gång upptäcker man nya saker. Colosseum är mäktigare än man kan föreställa sig! 


Utanför står vakter iklädda romerska dräkter och när man kommer in på arenan flyttas man tillbaka till Romartiden.


Här satt romarna och såg slavar slåss på liv och död med vilda djur som tex lejon. Under tiden satt dom rika och åt tills dom spydde, som dom gjorde i speciella spyrännor utanför. Sen gick dom in och fortsatte och äta medan slavarna blev uppätna av rovdjur.Men om man bortser från det grymma så var den tidens byggnader helt otroliga och Colosseum är verkligen en av de mest fantastiska. 
 

Spanska trappan som också är känd,  tyckter jag inte är så speciell men mysig att sitta på och titta på folk.  

I Fontana di trevi där Anita Ekberg badade i La dolce vita, kastar man mynt för att få tur i livet. God mat, trevliga gränder men ska man se mer behöver man vara här längre. För oss var det dags att åka tillbaks till fartyget.

Pompei har en så hemsk historia men är  ändå verkligen värt ett besök.


Denna gamla, livliga stad med 20000 invånare som begravdes av aska när vulkanen Vesuvio fick ett utbrott 79 e.Kr. Eftersom vulkanen inte hade haft något utbrott på 800 år trodde folk att det var ett vanligt berg.

Eftersom mycket är bevarat precis som tiden har stannat kändes det så levande. Man har gjort gipsavgjutningar efter kropparna som hittades under askan så man ser precis vad dom gjorde innan dom dog.

Pompeji finns med på Unescos världsarvslista och man förstår varför när man är här.


Capri, så otroligt vacker liten ö med en underbar utsikt!Här hade jag gärna bott någon natt även om det märktes att det är dyrt här. Småbyar, branta klippor, romantiskt, klart vatten, det är lätt att förstå varför så många kända författare har bott här.

Axel Munthe som hade ett förhållande med drottning Victoria bodde här i sin kända villa San Michele som man kan besöka.

Villefrance, dennna lilla mysiga fiskeby på Franska Rivieran, lovade jag mig själv att återvända till någon gång. En av världens vackraste vikar har staden blivit känt för. Här ligger restaurangerna tätt i den lilla fiskehamnen. Flera kända filmer har spelats in här bl. a James Bond. 
 

Strandpromenaden är supermysig och det händer att man ser kändisar som Tina Turner och Elton John som har hus i närheten.  

Speciellt minne: Det var många rika amerikaner ombord och vi mötte en äldre kvinna som nästan bodde på båten medans hennes man var bortrest i jobbet. Hon åkte flera veckor i sträck för att slippa vara ensam.....

Positivt : Att man hinner se fantastiska platser på kort tid och få allt serverat

Negativt : Att man inte kan vara spontan. Att man alltid hat tider att passa.