När min pappa fyllde 60 åkte vi den här turen och Helsingfors blev en positiv överraskning!


Kryssningen som är med Viking Line Gabriella tar 40 timmar och man har en heldag i Helsingfors innan det är dags att åka tillbaka. 
 

Båten avgår från Stockholm på förmiddagen och det finns mycket roligt att göra ombord. Förutom den goda maten (det finns flera restauranger att välja på) kan man gå på spa, shoppa i taxfree-butikerna, dansa på discot eller gå på annan underhållning ombord, det är olika artister varje vecka.Helsingfors:

I staden med ca 1,4 miljoner invånare finns en av världens bästa kollektivtrafik, bra metro plus att det är lätt att gå och cykla.  

Man hinner uppleva mycket av staden under timmarna som man är här.   

Om man går tvärs igenom staden tar det ca 40 minuter. Gula Stadscyklar finna att hyra.

Att göra:

Ta en promenad längs vattnet runt staden så får man förutom mysiga caféer, barer och restauranger se Sibeliusmonumentet, Pariserhjulet, Salutorget, Helsingfors stadshus, Gamla Saluhallen och mycket mer.

Utanför staden ligger 330 öar och det tar bara 10-20 min enkel väg till de närmaste tex Sveaborg och Lonnan. Färjorna avgår från Salutorget.

Om man gillar museum finns Helsingfors konstmuseum, Finlands Nationalmuseum och Designmuseum.

Saluhallar är ju alltid kul, här finns 3 stycken som är över 100 år med lokala delikatesser. Testa Juuri som är den lokala varianten av tapas.

Bästa shoppingen har man på Esplanaden, Alexandersgatan och Mannerheimsvägen. I Torgkvarteren finns design, kläder, konst, böcker, antikviteter, inredning som tex Marimekko och Iittala.

Det finns över 3 miljoner bastur i landet och självklart i Helsingfors också som är öppen för allmänheten tex Havshagen. 

Eftersom finländare dricker med kaffe i hela världen finns det gott om caféer och nya restauranger öppnas hela tiden både internationella och lokala i olika prisklasser. 

Om man vill vara kvar i staden några extra dagar funkar det jättebra! Bara hör med rederiet.