Vårt älskade grannland som har så mycket att erbjuda och Oslo kommer jag gärna tillbaka till!

En liten storstad med härlig stämning, många attraktioner inom gångavstånd och vacker natur runt om med Nordmarka friluftsområde och Oslofjorden.

En kryssning är ett mysigt sätt att ta sig dit men vill man uppleva mer av staden är det så klart bättre att stanna några dagar.  Med denna tur är man bara 5 timmar i Oslo men å andra sidan hade vi kul på båten också.

Vi var ett tjejgäng som åkte för många år sen men då gick färjan från Helsingborg. Nu åker man från Köpenhamn.

 

Oslobåten har barer både inne och ute, pool, dansgolv, barnklubb, spel, tävlingar för barnen och underhållning.

Det är mysigt med den vackra kusten utanför fönstret och maten är god. Tre restauranger finns det att välja på: Steakhouse med kötträtter, Little Italy med vedugnsbakad pizza och pasta och bufférestaurangen där man får äta hur mycket man vill.

Boka kryssningen här: www.dfds.com

Att göra:


Jag hade tur som blev guidad av en kompis som bor i staden men annars är det bra att boka en rundtur med buss. Man kan välja längd men 3 timmar är den kortaste.

Varför inte cykla runt och stanna vart man vill? Det finns cyklar att låna på flera platser. Man beställer ett sk nyckelkort på www.oslobysykkel.no som kostar 70 Norska kronor. Med det kortet kan man cykla hur länge man vill.

Holmenkollen som är känt för sina internationella  skidtävlingar var en upplevelse att se tyckte jag!


Hoppbacken är mycket större i verkligheten. Man kan ta hiss en bit och gå sista biten.

Uppe från toppen har man en fantastisk utsikt över staden. Över 1 miljon turister kommer hit varje år och vandrar, äter gott, besöker skidmuseet och hoppbacken.

Till Oslo åker man inte till för att shoppa eftersom det är dyrt men att strosa på Karl Johan som är huvudgatan är speciellt med butiker, uteserveringar och slottet i ena änden. 


Mitt favoritställe i Oslo är Aker Brygge men många mysiga restauranger med fjorden intill där båtar lägger till. 

Vigelanparken är en utomhusskulpturpark med 200 skulpturer som brukar dra till sig många turister tillsammans med Vikingskipmuséet, Norges största historiska museum, Operan och Munchmuséet.

Bada kan man göra antingen på Hvervenbukta eller Huk på Bygdöy.


Boende: Hytter i flera storlekar och prisklasser. Nej, vi bodde inte i lyxsviten med egen jacuzzi som på bilden under, utan den billigaste :-)  Positivt: Ett enkelt sätt att resa och utnyttja tiden på. Totalt är man borta två nätter.

Negativt: Jag hade velat stanna längr i Oslo men kl 14 gick båten tillbaka.