Ett speciellt och lite okänt resmål är Lipari som är en av de Eoliska öarna utanför Sicilien.  På öarna är det som att tiden har stått stilla med små fiskebyar, klippiga kuster, lavastränder, kristallklart vatten och filmmagi.

Det var nämligen här på ön Stromboli som Ingrid Bergman blev förälskad i Roberto Rosselini när de spelade in filmen Stromboli, regisserad av Ingemar Bergman. Öarna finns med på Unescos Världsarvslista pga de två aktiva vulkanerna på Stromboli och Vulcano.


Lipari är den största av de 7 öarna med ca 12 000 invånare av de 13 000 totalt som bor på öarna. Ön är 9 km lång och det finns gott om restauranger, butiker och mataffärer, mysiga byar, smala gränder och stränder. Här kopplar man av, vandrar, äter gott och snorklar.

Att göra:

Borgen uppe på berget vid hamnen är inte bara en fin utkiksplats utan också ett tre våningar högt arkeologiskt museum med fynd ända från stenåldern.

Borgen på berget påminner om en Medeltidsborg. Vill man se sig runt på ön går det flera bussar från hamnen.

Det är väldigt enkelt att ta sig runt de olika öarna, det går flera turer om dagen. Boka på Turistbyrån som ligger på Corso Vittoria Emanuele.  De andra öarna att besöka är:

Salina på bilden ovan är den näst största ön och har nästa högsta siffran på bofasta. Ön är mest känd för sitt växt och djurliv med över 400 olika växter. Här utvinns havssalt och i en av sjöarna stannar silverhägrar på väg till Afrika.  

Vulcano är ön närmast Sicilien. Här finns både vulkan och varma källor med hett bubblande vatten från jordens inre. Vill man besöka vulkanen får man räkna med en timmes promenad.  

Stromboli har en av världens minsta hamnar med plats för en båt i taget. 31 bofasta. Alla hus måste vara vita här, bara trapporna får ha andra färger. Huset som Ingemar Bergman bodde i när han spelade in filmen Stromboli finns kvar.

Öns största sevärdhet är självklart den mest aktiva vulkanen i Medelhavet. Näst störst efter Etna på Sicilien. Gör man vandringen på 3-4 timmar med bra skor och guide har man en fin utsikt över kratern. 

Panarea är ön där både kändisar och kungligheter samlas. Lady Gaga och Bradley Cooper semestrade tillsammans här för att nämna några.  Ön har bra snorkling eftersom vattnet är kristallklart och här finns också en naturligt pool som anses vara den vackraste platsen på ön.

Vill man bo över här gäller det att boka i tid eftersom det finns få hotell.

Boende: Jag har inget hotell att rekommendera eftersom jag bara tagit mig hit över dagen när jag bodde på Sicilien men gå in på tex www.booking.com.

Att ta sig hit: Om man kombinerar med Sicilien så tar man sig till Milazzo på norra ön eller om man bor med TUI i Giardini/Naxos och Taormina kan man boka dagsturer därifrån med dom. Paketresor finns på www.expedia.com eller Rolfsbuss.

Positivt: Annorlunda resmål med spännande natur.

Negativt: Lite ödsligt under lågsäsong 

Läs gärna mitt tidigare inlägg om Sicilien som jag älskar: 
http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Sicilien/