Tänkte att det kunde vara passande med ett tips på ett skidresmål! Jag kan verkligen rekommendera Livigno i de italienska alperna på gränsen mot Schweiz.


Jag hade aldrig stått på ett slalomskidor när jag och en kompis tog en bussresa hit. Det är ju faktiskt inte så mycket längre hit än till norra Sverige om man som jag bor i södra Sverige. Livigno visade sig vara en supermysig by med riktig alpkänsla. Här finns backar att längta tillbaka till. 115 km skidpister, 33 liftar, åkhöjd ända upp till 3000 meter, alla svårighetsgrader, 40 km längdspår och en av Europas bästa park för parkåkare som vallfärdar hit från hela världen.Livigno har vunnit priser flera år för Italiens bästa skidort och eftersom staden ligger 1800 meter över havet är det mest solsäkert och snösäkert här. Livigno är så mysigt med en lång gågata kantad av hus från 1800-talet, många restauranger som är både enkla pizzerior till lyxiga Michelinrestauranger. Maten här är underbar och för att inte glömma vinet! Över 100 restauranger att välja på.

I backen var det restaurangen Mottolino som gällde.
Att göra: Förutom det mest uppenbara, att åka skidor eller sitta i någon av restaurangerna i backarna och sola så är shoppingen här superbra! Livigno tillhör en skattefri zon vilket innebär att man kan köpa taxfree varor utan moms. Här finns många märkesbutiker.


Trots att Livigno är en liten stad är nattlivet över förväntan. Förutom afterski finns det ett 20-tal barer bland annat Miky´s pub och cocktailbaren Ypioca och flera nattklubbar med dans till småtimmarna bland annat Il Cielo. Flera hotell har spa om man gillar det.  Att cykla Mountainbike här är som att cykla i ett vykort med underbara tracks i bergen. Antingen cyklar man själva eller med erfarna guider. Man kan också boka paket med boende och mat i flera dagar genom Bike Livigno.

Boende: Många hotell ligger precis nedanför backarna och det finns både stora moderna hotell till små genuina. Vi bodde på Camana Veglia som var enkelt men jätte mysigt. 

Speciellt minne: Eftersom jag aldrig hade åkt skidor skulle min kompis lära mig. När vi hade åkt upp med liften och jag stod där i backen för första gången kände jag bara, aldrig i livet att jag åker ner här! Jag går ner! Och så gick jag hela vägen ner... Efter mycket övande lärde jag mig till slut och vilken känsla det var när man kunde glida ner för backarna (inte snyggt men ändå). Sen ramlade jag ju så klart massor av gånger och de flesta korten från resan är på mig i olika vinklar liggandes i olika snöhögar.....Positivt: Solsäkert, billig shopping, underbara backar, god mat, gott vin och en charmig stad

Negativt: Kommer inte på något alls faktiskt


Att resa hit: Lion Alpin kan jag rekommendera och dom har både flyg och bussresor hit. Annars finns Rolfsbuss, Nortlander och Slopetrotter till exempel.