Ett annorlunda resmål fast ändå nära. Även om jag har rest mycket och varit i många länder med helt annan kultur än den svenska så blev det ändå lite kulturkrock att komma hit.


Många som har varit här åker tillbaka år efter år och även om jag nog inte kommer åka tillbaka tyckte jag att resan både var annorlunda och spännande.


På kort flygtid (5 timmar) kommer man till det varma klimatet, fantastisk mat, spännande shopping och fina hotell till bra pris. Stranden i Agadir är jätte fin, 9 km lång, bred, långgrund och här samlas både turister och lokalbefolkningen. Vi fick brukade få ihop ett litet svenskt fotbollslag mot några unga marockaner på stranden, vi vann!

Efter en jordbävning på 60-talet har staden byggts upp igen och anpassades för turister med breda gator, stora hotell vid stranden, pizzerior, hamburgeställen och nattklubbar. Med 300 soldagar om året och en medeltemperatur på över 20 grader i januari kan man förstå att många turister vill hit!Den lokala marknaden, Sook al-Had är Marockos största med ca 2000 försäljare. Här kan man fynda orientaliska mattor, silversmycken, kryddor och kläder. Man måste pruta här och det är ofta man blir bjuden på en kopp te medans man diskuterar priset.   


I marinan åt vi den godaste fiskrätt som vi någonsin har ätit. Det finns många bra fiskrestauranger där. 

Att göra:Marrakech missade vi tyvärr för det tror jag att jag hade gillat. Staden som finns med på Unescos världsarvslista beskrivs som att kliva in i en sagovärld från Tusen och en natt. 

Här samlas ormtjusare, spåkvinnor, akrobater, sagoberättare, gatumusikanter och hantverkare på det uråldriga torget som är en magisk marknadsplats. Staden har också en modern sida mer trendiga butiker, restauranger och flotta hotell.    Kameltur i solnedgången en bit utanför staden där man får se lite av landsbygden är ju inte helt fel.


Om man vill åka på en lite längre utflykt är Paradise Valley perfekt! Fantastiskt vackert med dom naturliga poolerna och floden med bergen som kuliss. Avsvalkande bad! Ett plus är att man hinner se mycket av landsbygden på resan hit också. 

Boende: Det finns många jätte fina hotell till bra pris.


Här kan man passa på att bo 5-stjärnigt till ett bra pris. Vi bodde på 
Agadir Beach Club som var jätte bra. Hotellet passar alla, även barnfamiljer och det ligger perfekt på stranden med ca 2 km till centrum. Bra service och många aktiviteter för hela familjen.

Ett speciellt minne: Vi hyrde en moped och åkte ut till dom mindre byarna vid foten av Atlasbergen.


Jag hade täckta axlar och lång kjol men håret löst. Jag har varit i flera muslimska länder och aldrig upplevt de vi var med om här. Folk i byarna skrek hotfullt åt oss och vi märkte att dom var arga, förmodligen eftersom jag inte täckte håret. Här var kvinnorna heltäckta så att man bara såg ögonen. När det bara blev värre och dom började gå emot oss kändes det tryggare att vända om tråkigt nog.Positivt: Kort restid, klimatet, bra hotell till bra pris och allt vackert so m man kan köpa tex mattor, porslin. Jag är fortfarande ledsen för att det vackra fatet jag köpte här har gått sönder.


Negativt: På kvällarna var vi alltid ute och åt på bra och mysiga restauranger. Problemet var att om man var tvungen att gå på toaletten fanns det inget toalettpapper. Det enda som fanns var en liten skål med vatten på golvet som alla använde....Jag har varit med om alla möjliga toaletter ute på landsbygden i fattiga länder men men var inte beredd på det just här . Vi åkte tillbaka till hotellet för att använda toaletten. Nu var ju detta några år sen så förhoppningsvis är det bättre nu. Tyvärr upplevde vi att hygienen inte var den bästa när man kom utanför hotellområdet.

Att resa hit: Ving har resor hit.