Här kommer ändå ett tips på en perfekt weekend-resa!

Jag upplevde Milano som modernare, mindre kaotiskt, renare och lugnare än städer i SydItalien som jag i och för sig älskar.

Men här finns allt som är bra med Italien, den goda maten, fotbollen, folklivet och shopping! För modeintresserade är detta ett perfekt resmål och staden räknas som en av de fyra främsta inom mode tillsammans med Paris, London och New York.


Att göra:

När Zlatan spelar här så är det ju ännu roligare att gå på fotboll!

Arenan San Siro där både AC Milan och Inter spelar, rymmer 80 000 supportrar är ofta fullsatt. Eftersom italienarna inte är kända för att hålla tillbaka känslor är det både jubel och gråt här inne och stämningen är fantastisk! I Italien är fotboll som en religion som engagerar alla. Jag bodde själv i Italien när Italien missade medalj och Sverige tog brons i VM-94. Folk grät på gatorna, bokstavligen....


För alla som gillar shopping och mode är detta ett paradis! Norr om katedralen Il Duomo ligger gatorna Via SantÁndrea, Via Montenapoleone och Via della Spiga där man hittar Gucci, Prada, Versace, och Prada. På Via Manzoni har Armani sitt 7-våningshus med en lyxrestaurang högst upp. Det är kul att fönstershoppa om man inte har med sig den STORA plånboken.

På Corso Vittorio Emanuele ligger Zara, Mango och Sisley och gallerian med samma namn. Den är från 1877, väldigt vacker och värd ett besök.

Annars kan jag rekommendera saluhallen Eataly där det finns allt från ostar, choklad, salami och kaffe till kokböcker.

Här finns också den världsberömda operan La Scala från 1778 där Pavarotti, Placido Domingo och Jose Carreras har sjungit flera gånger. Det går att köpa biljetter till föreställningar i olika prisklasser och man kan också få en guidad tur inne på operan.


Om man vill kombinera Milano med andra resmål kan jag rekommendera både Venedig http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Venedig-Italien/


och Gardasjön http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Gardasjon/

 Det är både lätt och snabbt att ta sig till både orterna med tåg härifrån.

Boende: Eftersom jag bodde på en billigt, sunkigt hotell med delad toalett som var hemskt kan jag inte rekommendera det men det finns boende i alla prisklasser.


Ett speciellt minne: Jag hade varit och hälsat på en kompis i Bergamo och skulle ta det sista tåget tillbaka till Milano. När jag stod på stationen märkte jag direkt att det var ett ställe där prostituerade transvestiter höll till. Förvånad blev jag när jag förstod att de trodde att jag också "jobbade" där och var en av dom samtidigt som jag fick ge tips om hur man får så fin hy utan skäggstubb (orkade inte förklara att jag var kvinna)....

Positivt: Maten, den korta restiden, Zlatan, butikerna

Negativt: Trafiken, stressade människor

Att ta sig hit: Direktflyg finns med SAS och Alitalia.