Nu har lugnet lagt sig på ön igen efter årets mest intensiva helg med över 200 000 besökare från hela landet.

Vad är det som gör det så populärt? Jag tror att det är den mysiga känslan av att åka runt i alla småbyar runt hela ön som öppnar upp med närproducerat i mängder, caféer i trädgårdarna, konstutställningar, fyrverkerier, matstånd, loppisar, konserter, god mat, öltält och mycket mer. 
 

Det finns verkligen något för alla.  

På onsdagen börjar festen med invigningen i årets Ölandsby. 

 Vårt Vickleby var årets by för några år sedan och jag har aldrig sett så många husbilar på ett och samma ställe som vid invigningen.  

Det var som ett vitt hav av husbilar på åkrarna runt om. Musik och underhållning varvas med tal, sen drar det igång.

Fredagen kallas för konst-natten och då gäller det att hålla sig vaken för det är efter mörkrets inbott som allt händer: ljuslyktor i mängder, konst, glasblåsning, lyssna på musik överallt, eldar som tänds, pyntade trädgårdar att besöka. 

 

 Stanna där du tycker det ser mysigt ut helt enkelt! Capellagården i Vickleby är ett tips (på bilden ovanför)! Smaka deras egengjorda, varma äppelmust!

Jag kan rekommendera ett besök i Eketorpsborg en sån här kväll! Det är magiskt att se den stora borgen upplyst av lyktor med riddare som vaktar. 

 Innanför murarna kan man se eldslukare, lyssna på sagor vid eldens sken, skjuta pilbåge, se ett skådespel, fika m.m. 

På lördagen händer det saker i nästan varenda by från norr till söder.  

Nåra favoriter att nämna: fårets dagar på Borgholms Slott, dockparaden i Mörbylånga, fyrverkeriet i Borgholm, ostfestivalen i Mörbylånga, åk ånglok på Böda Skogsjärnväg, besök alpackorna på Vedborms Alpackor, smaka egenproducerat vin på Wannborga.

Vår grannby Eriksöre är värt ett besök med massor av utställare, matstånd, godis, musik, inredning, får-vallning och närproducerat i massor. 

 

Örtagården i Stora Frö ät värt ett besök liksom majslabyrinten i Ventlinge som barnen gillar där det är extra mysigt att springa runt när det är mörkt 

Paradisverkstaden i Färjestaden, Kastlösa Glashytta, Gårdby Café, Ölands Choklad, Stenhusa Krog,  är några personliga favoriter men det finns så mycket så det är omöjligt att ta med allt som är bra.

Passa på att se sälar och fågelspana när du ändå är på ön!

 

På söndagen koras årets största pumpa i Löttorp. I år vägde den 857 kg och slog nordiskt rekord! Hela söndagen är allt öppet som på lördagen.

 

Boende: Hotell som  är bra finns tex Hotel Skansen(bilden ovan), Ekerum och Strand Hotell, men vill man bo i stuga eller bed & breakfast rekommenderar jag: www.oland.se  

Positivt: Att det finns något för alla, mysfaktor på hösten, närproducerat och mycket fint att titta på. 

Negativt: MYCKET folk och trafik. 

Tips! Eftersom det är mycket folk är det inte fel att varva med en promenad på Alvaret där man kan gå flera mil utan att se en enda människa! Eller besök någon av alla borgar och gravplatser på ön!