1: Finspångs Slott:

Eftersom jag har en syster med familj i Norrköping har det blivit några nätter här.


Om man är i krokarna tycker jag absolut att det är värt ett besök och en övernattning här är inte alls så dyrt som man kan tro.

Slottet byggdes mellan 1668-1685 och har ägs av ätten de Geer . Det ligger vid Finspångs ån och har en vacker park som är öppen för allmänheten bl.a. ett stort orangeri.

Runt om slottet finns flera gamla arbetarbostäder från det gamla bruket och ett Bruksmuseum. För barnen finns det en stor lekplats och många dammar med mysiga broar över.
 

Idag ägs slottet av Siemens och en stor del av slottet är inte tillgänglig för allmänheten. Om man bor över har man tillgång till ett läsrum, kök med en liten mat-del. Frukosten ordnar man själv men allt man behöver finns i kylskåpet. Rum finns också i flyglarna på båda sidor av slottet.  

Sviten är jätte mysig och ligger i slottsdelen (se bilden ovan). Man kan boka slottet via www.booking.com eller maila till finsponghouse.se@siemens.com

Ett speciellt minne: En av gångerna som vi bodde här var det EM i fotboll och Sverige spelade match.  

Som vanligt hade alla i familjen våra Sverige-tröjor när vi bänkade oss framför TV:n i det gemensamma allrummet. Sonen hade fått för sig att det gav tur om han hade Sverige-kalsongerna på huvudet. Tyckte att andra gäster såg lite skeptiska ut och tyvärr hjälpte inte kalsongerna denna gången...(Bilden är från ett annat tillfälle) 

2: Gränna/Visingsö:

 

Hit var jag första gången som liten men har sedan dess varit tillbaka några gånger. En av gångerna var precis när vi hade träffats jag och mannen, och då åkte vi dit på motorcykel.  

 

Sist var barnen med och dom tyckte det var kul att se hur man tillverkar polkagrisar som man gör på flera ställen i den lilla staden vid Vättern.

Kullerstensgator, små trähus, bra fik och restauranger. Många sjöar och vackra vandringsleder runt om.


Från Gränna kan man ta bilfärjan över till Visingsö. Båtturen till den lilla ön mitt i Vättern tar ca 25 minuter och går flera ggr/dag. 


Visingsö är 25 kvadratkilometer med vackra omgivningar, bad, grillplatser, ekskog och vandringsleder. Vill man cykla finns det cyklar att hyra vid hamnen eller varför inte ta en tur med häst och vagn.


Visingsborgs slottsruin är ett gammalt fängelse som man kan besöka där det bl.a. har suttit ryska krigsfångar.

3: Stufvenäs Gästgifveri är en pärla utanför den lilla orten Söderåkra, ca 3,5 mil utanför Kalmar.

Fantastisk mat och ett av det bästa julbord jag har varit på med ett dessert-bord att drömma om. Mysig inredning med öppna spisar och utsikt över vattnet.

 Här finns också en stor vinkällare och det anordnas vinprovning ibland.  

Spa med 2 inomhuspooler,  badtunna ute och vilstolar. Ett litet spa men mysigt och lugnt med utsikt över vattnet.