Det är en härlig känsla när man hittar dom där guldkornen som man inte hade förväntat sig. När man hittar en plats genom tips av någon annan, slumpen eller på något annat sätt.

1: Ett sådant ställe var när vi letade hotell i södra Sverige och hamnade en bit utanför Gemla, ett litet samhälle utanför Växjö. Vi undrade verkligen vart vi var på väg när vi kom längre och längre ut på landsbygden och stannade framför ett ödsligt hus. När vi kom var det dåligt väder också så det kändes som ett kråkslott. 

Villa Gransholm visade sig vara en av våra allra bästa hotellupplevelser med den godaste mat vi någonsin har ätit. Den över 100 år gamla villan med vackra salonger, tennisbana och en park  var hem åt disponenten för Gransholms Bruk med familj.

Det visade sig att vi var dom enda gästerna den helgen så när vi satt där i den gamla matsalen omgiven av gamla porträtt och blev uppassade av servitören, kändes det nästan som att vi var tillbaka i tiden som herrskapet som bodde där.   


 Jag var säker på att det skulle spöka för man kände historien i väggarna och vår hund vägrade att gå ner i källaren när vi skulle spela biljard, men vi sov jätte gott. Rekommenderas! www.villagransholm.se

2:  Den där känslan när man har rest långt i bilen och barnen börjar bli gnälliga och man bara svänger av från motorvägen för att ta paus och hamnar i en riktig idyll. Det har hänt oss flera gånger, här kommer några tips:

* Stensjö by är en riktig idyll, ca 10 km norr om Oskarshamn i Småland. 

Här är det som att tiden har stannat med gärdsgårdar, smala grusvägar, öppet landskap och gamla byggnader från 1800-talet.

Byn är ett kulturreservat med ett 30-tal byggnader och ett vacker jordbrukslandskap vid en sjö. 

Byn från början av 1800-talet ser ut som den gjorde då i stort sett tack vare att Erik Stensjö, som är född i byn, lyckades skapa ett intresse för byn som höll på att falla i glömska. 

Byn har varit filmkuliss i Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga. Här finns tre promenadstigar längs hagar med kor, får, grisar och ett vattendrag. Perfekt picknick-ställe! 

*Horn, det lilla samhället längs Kinda kanal som vi nog aldrig skulle hittat om inte slumpen tog oss hit. Är ni i närheten av Vimmerby eller Kisa, ta en avstickare hit!  

Det var verkligen mysigt att glida längs kanalen på en flotte med en liten motor på som drevs av solceller. Så lugnt, tyst och vackert!
 

Horn ligger vid sjön Åsunden som är slutstation för Kinda kanal. 

I det lilla samhället finns en lanthandel, en mysig lite hamn med småbåtar, bra fiskemöjligheter och en camping som har en badplats med hopptorn, servering och uthyrning av flottarna med solcellsmotor och kanoter. https://www.camping.se/sv/campingar/2637/Hornabergs-Camping/. 

En mysig liten camping som vi bodde några nätter på. 

Fler otippade smultronställen kommer längre fram!