Vårt första besök i Thailand var både fantastiskt men också besvikelse.  Jag måste vara ärlig och säga det. Ska försöka reda ut varför.

Om man vill ha ett resmål för värmen, härliga stränder, direktflyg, jätte bra hotell i alla olika prisklasser och inriktningar, fantastiska utflyktsmål, och om man gillar att det finns svensk mat är detta ett perfekt resmål.

Om man däremot vill uppleva det genuina Thailand, med mindre turister och lugn skulle jag rekommendera andra resmål (tex Koh Lanta) även om det så klart finns lugnare och mindre stränder runt Phuket också. 

Sen måste man tyvärr vara beredd på att det är svårt att blunda för prostitutionen som finns här.


Phuket har verkligen exploderat som resmål och är nu ett av svenskarnas absolut populäraste resmål. Billiga resor och direktflyg har så klart bidragit. 

Detta innebär att det finns hotell som passar dig som handen i handsken oavsett om du är barnfamilj, ett par eller gillar träning. Men det innebär ju också stora hotellkomplex, mycket trafik och folk överallt så lugnet kan vara svårt att hitta ibland.    


Vi bodde på Kata Noi Beach som är en lugnare, mindre strand och gillar man lugnet finns också Nai Yang Beach, Cape Panwa och Kamala beach.Många bra familjehotell ligger på Bangtao Beach, Karon beach och Kata Beach.Om man vill bo lyxigt skulle jag rekommendera Mai Khao Beach eller Nai Thon Beach.

Nöje och nattliv finns i Patong Beach.   Att göra:   

Att ta båtturer över till någon av öarna är ett måste tycker jag. Det är både lätt, billigt och man får se så mycket vackert.


Vi tog båt över till Phi phi Don  som då var en oexploterad ö med små enkla bungalows, en liten gata med några barer och mest backpackers så vi skulle nog bli chockade om vi kom dit igen.

Efter tsunami då det mesta på ön blev förstört byggdes att upp igen.


Tyvärr försvann det småskaliga för att ersättas med större hotellkomplex.  

Vi älskade denna lugna plats så vi blev kvar flera nätter men nu får man vara beredd på mycket folk och  höga byggnader och partysugna ungdomar från hela världen men naturen runt om är verkligen magisk med branta klippor, turkost vatten och djungel.

Om man ska ta sig runt är det till fots eller flakmoppe som gäller. När man är här ska man ta sig upp till den fantastiska utkiksplatsen, Mountain Wiew Point där man kan se solnedgången. 

I närheten ligger Maya Beach där filmen The Beach spelades in. Tyvärr är den stängd en period för turister för att rädda korallerna som har blivit förstörda av för mycket turism.

 

En magisk plats som kommer öppnas snart.  

Coral Island är en annan liten ö som man nåt fort med båt där man kan sola och snorkla några timmar innan man åker hem igen.

Vi hyrde motorcykel i några dagar och jag tycker det är ett bra sätt att ta sig runt även om trafiken har blivit värre nu.

Då kan man bla ta sig till Phuket Gibbon Center där man tar hand om gibbonapor som har farit illa.

Vi såg en apa i kedja utanför en restaurang som turister fick klappa och ta kort på. Jag skällde ut ägarna och var upprörd i flera dagar så det var skönt att se att det finns hjälp för utsatta djur. Av samma anledning, undvik elefantridning! 

Djungelsafari i Nationalparken Koh Phra Taew är spännande men varmt och fuktigt. Här finns också vattenfallet Tonsai där man kan svalka sig. Här kan man med lite tur se vilda gibbonapor och vildsvin. 

Sen rekommenderar jag verkligen att man ta speedboat till Koh Mook och gärna sover över. Helt fantastiskt! Läs mer här: http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Koh-Mook--Emerald-Cave/

Samma sak gäller paradisön Koh Kradan. 

 Lär mer här:   http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Koh-Kradan/


Att paddla kajak i det tropiska naturreservatet på floden Khao Sok var mysigt tills guiden visade oss en enorm spindel på ett träd som han ville ta ner med hjälp av paddeln för att visa oss på nära håll. När jag skrek och var på väg att kasta mig i vattnet lät han bli.

Ett speciellt minne:

När vi sitter och äter på en enkel djungelrestaurang utanför  i ett av naturreservaten på bilden ovan insåg vi snabbt att det INTE var fläskfilé vi åt. Värre blev det när vi råkade se vad som snurrade på den stora grillen på ett annat ställe....en apa!! Vet inte om det var det vi åt men risken finns! (Anledningen till att jag har så mycket kläder på mig är för att jag glömde solkräm dagen innan och är rosa hela jag, inte att jag fryser….) 


Boende: Vi bodde i Kata Noi som vi gillade eftersom det var lugnare här. Hotell som jag kan rekommendera är Kata Thani Beach Resort. 


Positivt: Billigt och smidigt att ta sig hit. Vänliga människor, god mat, fina utflyktsmål, hotell och stränder

Negativt: Massturism, fulla svenskar, stora, höga hotellkomplex, trafik, prostitution

Att ta sig hit: Alla charterbolag har resor hit och även alla reguljärflyg.