Vare sig man är skeptiker eller inte så är det ju faktiskt ingen som vet säkert om det finns spöken, andar eller inte. Jag väljer att tro på det mesta av den enkla anledningen att livet blir mer spännande tycker jag 🙂

Jag är absolut inte medial men det har hänt väldigt konstiga saker i vårt hus från 1937 som t.o.m. har fått min man att börja tro på övernaturliga saker.  

Tunga ljuslyktor som börjat snurra utan anledning, vatten som spolats i kranar, ljud av steg, hunden som blev vettskrämd att någon hon såg i rummet men som ingen annan såg, tobakslukt, barnen som undrade vad farbrorn ville (vi såg ingen farbror), dörrar som öppnas, leksaker som börjar låta trots att de är avstängda, dammsugare som startats och knackningar på dörren utan att någon är där m.m. Som tur är trivs vi ändå 🙂

Vi har bott på flera hotell där vi vet att det spökar (jag brukar alltid fråga personalen eftersom jag tycker det är spännande) men vi själva har bara upplevt konstiga saker några få gånger.

1: Den självklara platsen att börja med är Kalmar Slott. En kompis till mig som har jobbat som guide där berättar att nästan alla som jobbar där ser och upplever saker. 

 Hon och flera andra har sett en liten pojke i gammaldags kläder flera gånger som försvinner genom väggen.  

En gång när hon guidade i fängelsehålorna kom en gäst fram efteråt och tackade för dom häftiga effekterna med skuggor och ljus bakom henne. Det var bara det att det inte fanns några effekter... 

En annan kompis har en pappa som har sett en videofilm från ett dop i Slottskyrkan. Man ser klart och tydligt hur en liten gråklädd figur går rakt igenom dopet utan att någon ser honom. Filmen har skickats på analys men kunde inte ge någon förklaring.

2: Bäckaskogs Slott där vi har bott en natt.  

Både personal och gäster har upplevt mycket konstigt där. I vissa rum spökar det extra mycket och i salarna på övervåningen  har ljuskronor börjar snurra, möbler har flyttats och lyset har släckts.  

Vi upplevde inget men man kände verkligen den spöklika stämningen i vissa rum.

3: Badhotellet i Tranås är ett ställe som verkligen andas historia.  

Även om vi inte har upplevt något själva vid något av våra besök här så blev jag inte ett dugg förvånad när en i personalen berättade att flera kollegor har upplevt saker både i köket och i vissa rum. Hotellet är från 1800-talet.

4:  

Ystad Saltsjöbad, är väl inget omtalat spökhotell direkt även om det har en lång historia och de jag pratade med i personalen hade inte upplevt något.  

Jag vaknade i alla fall mitt i natten av att jag hörde att någon satt i en av korgstolarna på rummet (det låter ju på ett speciellt vis när man rör sig i en korgstol). Mannen sov bredvid och de är inte lyhört så att det kunde vara i ett annat rum. Vem det var eller varför det lät vågade jag kolla. Ljudet var så specifikt och det höll på en stund och det var precis som att någon satt i stolen och tittade på oss när vi sov. 

5: Villa Gransholm i Gemla andades historia och de gamla porträtten på väggarna som tittade på en gjorde det lite spökligt.  

Vi märkte inget men hunden vägrade gå in i ett av rummen. Hon ville alltid vara där vi var men just i detta rummet vägrade hon att vara i och var vettskrämd.

6: Ett av de mest omtalade spökhotellen i Sverige är Borgvattnet Prästgård i 10 mil från Östersund.  

Här finns flera dokumenterade händelser och det pratas om hur gäster har lämnat sina rum mitt i natten i panik. 

 Vet inte om jag skulle våga hyra ett rum här. Jag och några kompisar pratar om en natt här i höst 😱😱😱

7: Sala Silvergruva hade vi så gärna velat boka en natt i gruv-sviten men vi fick till svar att de har slutat att hyra ut den. 

 Här spökar det och flera berättar om paranormala upplevelser här. Fler klipp finns på Youtube bl.a. Det kanske inte är så konstigt eftersom många gruvarbetare dog här nere.  

8: En som jag känner bodde en natt på Wreta gestgifveri i Jönåker.  

Det är tyvärr stängt nu. Hon vakande på natten av att någon flyttade runt på möbler i rummet ovanför hela natten. När hon klagade i receptionen på morgonen fick hon beta att rummet var tomt och låst.... 

9: En kompis som jobbar på Scandic berättar om deras hotell Kramer i Malmö. 

 I rum 323 kan man höra viskningar och andra mystiska ljud och bli väckt av ett spöke. Hissen stannar utan att någon stiger av på tomma våningar m. m. 

10: I Gagnef/Dalarna var det inte alls kul att bo i lägenhet ovanför den gamla begravningsbyrån.  

Personen som jag känner berättade hur täcket slets av på natten trots att han höll i det krampaktigt, trösklar som vändes, dörrar som öppnades och mycket mer. 

11: Vadstena klosterhotell är också ett omtalat spökhotell. 

 Jag och min syster planerar för en natt där efter sommaren (hjälp! 👻💀) Här vaknar man av att någon sätter sig på sängkanten, dörrar som inte går att öppna utan förklaring, skuggor på foton, lyse som tänds och släcks. Ljud av någon som gråter m. m.