Eftersom det är så nära, bra priser och lätt att ta sig hit för en billig peng så är det ju förstås många av oss svenskar som har varit här och jag blev positivt överraskad.
Fösta gången jag var här var när vi i gymnasiet gjorde ett utbyte och bodde hos en polsk familj i en vecka, men då var allt annorlunda mot hur det är nu och jag är glad att jag gav landet en andra chans.


Sopot är en badort med en jättefin strand på 4,5 km som också är barnvänlig. Det finns massor av bra restauranger och maten är jätte god. Trendiga barer och spa finns det också gott om. Europas längsta träpir är svår att missa och "The crooked house" måste man se som är en galleria med häftig arkitektur. Nöjeslivet här är toppen med många bra ställen att välja på!


Att göra: Gdansk är värt ett besök, bara 15 minuter med tåg från Sopot.


Det är en vacker stad med vackra byggnader och kullerstensgator. Eftersom det är en av Polens äldsta och större städer finns det allt här. Allt i från stora köpcentrum till små mysiga butiker i gamla stan. 

Gdynia som också ligger i närheten är en modern hamnstad där en av Polens största gallerior (Riviera) ligger med 250 butiker.  

Jag tycker absolut att man ska besöka Auschwitz när man är här.

Det var det största av alla förintelse och koncentrationsläger. 1,3 miljoner människor deporterades hit, varav 1,1 dog. Flest judar men även andra folkslag som tex romer. Skor, sängar, ugnar m.m. finns kvar. 
Fruktansvärt hemskt att se men en väldigt viktig del av Europas historia.

Warszawa är en vacker huvudstad med 1,7 miljoner inv.

Den har en gammal stadskärna som är jätte mysig men samtidigt är det en modern stad med trendiga barer och restauranger. Om man gillar shopping så är det billigt här. Fina byggnader som tex det kungliga slottet, uteserveringar, vinbarer och förstår med möjlighet att äta traditionell polsk husmanskost. från Sopot till Warszawa går det tåg och det är 295 km.

Boende:

Sofitel Gran Sopot är ett historiskt, jättebra hotell som jag verkligen kan rekommendera. Bättre läge kan man knappast få och det finns både inomhus pool och kasino på hotellet. Vi var supernöjda!

Positivt: Nära och lätt att hitta billiga resor hit

Negativt: Gillar inte färjor över huvud taget och Polenfärjan mellan Karlskrona-Gdansk är inget undantag. Som tur är går det fort tills man är framme.  Att resa hit: Färja finns som sagt mellan Karlskrona-Gdansk med Stena Line. Flyg finns från tex Stockholm som bara tar 1,5 timme. Från flygplatsen tar det bara ca 20 min till Sopot. Man kan både boka reguljärt eller med tex Ving. Ett speciellt minne: När jag var i Polen för första gången för 30 år sedan bodde jag hos en jätte trevlig familj som bodde i en enkel lägenhet i Gdyansk. Vi hade fått veta av skolan att många familjer hade det tufft ekonomiskt och att dom hade fått spara för att ge oss bra mat. När jag blev bjuden på kött en kväll skar jag som vanligt bort fett  (det var JÄTTE mycket fett) och svål och lämnade på kanten. När jag hade ätit klart insåg jag att alla andra i familjen hade ätit upp ALLT.  Det var bara att ta några rejäla klunkar med vatten och skölja ner resten, det var som tuggummi, helt omöjligt att tugga..... 


Bilden är på mig utanför Lech Walesas hus när jag var i Polen för första gången för mer än 30 år sedan.