Allra längst ner i den Italien, precis nere i tån ligger Reggio di Calabria. Precis som Brindisi är det ett perfekt resmål om man vill kombinera med andra platser.

Härifrån ser man över till Sicilien och Europas högsta aktiva vulkan Etna. Det går jätte smidigt att ta tåget över till Sicilien som är en underbart ö som jag har skrivit om tidigare. http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Sicilien/

Staden med ca 200 000 inv. som grundades av Grekerna har drabbats hårt av jordbävningar b.l.a. 1908 då större delen av staden förstördes, men många vackra byggnader finns kvar. 

Här av många kända konstnärer, poeter och författare växt upp och modeskaparen Gianni Versace är härifrån. Kanske har den vackra miljön inspirerat. 

Den vackraste kilometern i Italien är strandpromenaden enligt invånarna i staden och det är verkligen speciellt att sitta här medan solen går ner och lamporna tänds på andra sidan sundet, på Sicilien.

Att göra: Fina stränder finns längs hela den Italienska kusten och Kalabrien är inget undantag. Bada, sola, äta gott kan man verkligen göra här. Vill man shoppa är Via Garibaldi bäst.

Eftersom det bara tar 20 minuter med färjan över till Sicilien kan jag med hela hjärtat rekommendera att man tar en tur dit, om så bara över dagen. Från Messina på Sicilien går det tåg till bla Giardini/Naxos som är ett fantastiskt ställe tillsammans med Taormina (bilden nedanför).  


Är man intresserad av historia är det Arkeologiska Museet värt ett besök som är det största i södra Italien. Massor av lämningar från både Grekiska, Romerska och Bysantinska väldet.

Historisk byggnad är också borgen San Niceto Castle men hit behöver man inte komma bara för att man gillar historia...vad sägs om utsikten?! (Och nej, såna här fina bilder har inte jag tagit själv)

En upplevelse jag älskar är när man firar helgonen i södra Italien. Hela byn sluter upp och går i procession med några som bär dockan eller statyn som föreställer helgonet samtidigt som man sjunger, dansar och firar hela natten. Både festligt och högtidligt på samma gång. Här heter helgonet Madonna della Consolazione och firas 2:a lördagen i september.

Boende: Eftersom jag bodde på Sicilien och bara tog dagsturer hit har jag inget speciellt hotell att rekommendera men det finns många att välja på när man tittar på de vanliga bokningssidorna på nätet.

Att ta sig hit: Bila, åk tåg eller flyg reguljärt. Det finns flera flygbolag att välja mellan.

Positivt: Maten, folklivet, utsikten, närheten till Sicilien och stränderna.


Negativt: Maffian finns både här och på Sicilien bl.a. men som turist märker man inte av det. Ibland när jag har åkt ut på landsbygden till små byar  har jag ibland  märkt att många av husen är förfallna och i dåligt skick medan ett stort fint hus står ensamt i sin glans. Då kan det vara så att byinvånarna betalar som en avgift till maffiabossen som kan leva gott. Italien har tagit krafttag mot maffian de senaste åren och fängslat hundratals maffiamedlemmar genom åren.