Denna pärla i nordöstra Frankrike är värd ett besök om man har vägarna förbi eller om man stannar en weekend. Speciellt om man älskar champagne! Här produceras all champagne i världen (man ska nämligen bara använda namnet Champagne om det kommer från regionen Champagne-Ardenne.

Reims ligger ca 160 km från Paris och många stannar här på väg med bil eller husbil ner mot Paris. Själv har jag stannat här flera gånger som bussguide på väg ner till Paris med ett gäng champagnesugna resenärer.

Staden har förstås mer att erbjuda än champagne.....flera historiska byggnader, vackert landskap,  antika bilar, mysiga restauranger, omtalade biskvier och känslan av en genuin fransk stad.


Att göra:

Varför inte kombinera med Paris, det tar bara 45 min med tåg härifrån!

Om man gillar bilar så finns det både en racerbana, Circuit de Reims-Gueux och ett bilmuséum med ca 200 antika fordon som är över 100 år gamla.

Sällsynta motorcyklar och pedalbilar finns här och för barnen finns det massor av minibilar och leksaker. I mitten av september jämna år hålls en utställning med över 400 bilar från olika klubbar och man har fri körning för den som vill testa på racerbanan.


3 byggnader i staden är med på Unescos världsarvslista: katedralen Notre Dame från 400-talet som varit platsen för 25 konungakröningar, La Basilique Saint-Remi från 1000-talet och Le Palais du Tau som förr var ärkebiskoparnas resident men nu är muséum. 


När man är här tycker jag att man måste gå på champagneprovning. Det finns 9 tillverkare och det är en upplevelse att få se de enorma källarna, uthuggna i kalkklippan och vissa källare rymmer upp emot 25 miljoner flaskor!!  Man kan välja på flera olika rundvandringar bl.a. att ta sig själv med elcykel till tillverkaren.  

Besök en vanlig vingård, det finns många att välja på.

Om man gillar jazz så håller staden en jazzfestival i november och under juni-juli så hålls det konserter varje dag (jazz och klassiskt) i olika gamla byggnader.

Frankrikes 3:e största julmarknad hålls här varje år från november-januari och första helgen i juni är det medeltidsfest med mer än 2000 statister utklädda i tidsenliga kläder.

Boende: Varför inte bo på en vingård, det finns många att välja på. Lättast är att gå in på www.tripadvisor och söka på vingårdar i Reims. Det finns flera slott att bo på också i området.


Positivt: Vacker miljö, goda viner, mysiga franska småbyar runt omkring.

Negativt: Hos de större tillverkarna kan det ibland bli lite turistigt och dyrt.