Grekland med alla sina fantastiska öar, men just denna ö har väldigt många svenskar som sin favorit.

 

Ön som är lika stor som Öland är den av de grekiska öarna som har flest soltimmar. Här finns många mysiga byar, historia med lämningar av både tempel och forntida byar, fina stränder, god mat och riktigt bra hotell. Jag blev positivt överraskad och skulle gärna besöka tex Rhodos stad igen.

Flest turister kommer till öns östra sida eftersom de är där de bästa stränderna finns. Det är aldrig lång mellan badvikarna här och man kan välja mellan fina sandstränder eller att bada från klipporna.
På öns västra sida är det lugnare, inte så långgrunt och blåsigare så gillar man att vindsurfa är detta rätt plats att vara på.

Att göra:

Jag kan verkligen rekommendera ett besök i Rhodos stad. Fast att det är öns mest populära utflyktsmål finns det plats för alla.

Staden som har 80 000 invånare har två stränder, Windy Beach som lever upp till sitt namn som blåsig (många vindsurfare håller till här) och Elli Beach där det är långgrunt med många restauranger och barer.

Staden har den gamla staden med kullerstensgator, ringmur, trånga gränder, basarer och små torg. Denna del är väl bevarad från medeltiden och finns med på Unescos världsarvslista.

Det är verkligen mysigt och att sitta här i en smal gränd under vinrankorna och äta en god grekisk måltid är toppen!   


Att hyra bil här är perfekt eftersom det finns så många mysiga små badvikar, byar och vingårdar. Eftersom ön är ganska liten hinner man se mycket på kort tid.


En by att besöka är Koskinou uppe i bergen med traditionella hus. Perfekt om man vill passa på att vandra i bergen också! Andra byar att nämna är Kamiros med utgrävningar från en forntida by, Agios Isidoros och Monolitos som ligger högt upp med en fantastisk utsikt.

 
Lindos är den mest berömda byn på Rhodos.

Byn som är från 1500-talet ligger vackert med en liten badvik nedanför och ett tempel från 300-talet ovanför.

 
Boende: För barnfamiljer skulle jag verkligen rekommendera Sunwing Kallithea Beach: https://www.ving.se/grekland/rhodos/kallithea/sunwing-kallithea

Det är inte utan anledning som hotellet har vunnit priser som Vingresors bästa familjehotell flera år och vi har varit på ganska många familjehotell i Europa och vi älskade det eftersom barnen var så nöjda. Barnen älskade Lollo & Bernie maskotarna. (Bilden under är från en annan resa.)

Nöjda barn = nöjda föräldrar.

Ett speciellt minne: Jag har skrivit om det är tidigare i inlägget om att resa med små barn men det var här det hände:


Vi hade precis slagit oss ner vid poolen och jag hade piffat upp mig lite extra med brun utan sol, håret perfekt, en ny snygg strandklänning och lite lagom sminkad. Eftersom jag hade struntat i (eller inte orkat) att se mig själv i spegeln senaste tiden tänkte jag att allt skulle vara på topp denna veckan. Illusionen om den perfekta familjeveckan fanns där (Bilden under är från en tidigare resa)

 

Jag och vår yngsta styrde kosan mot barnpoolen där föräldrar satt på kanten och små barn var i det grunda vattnet. Jag stack i foten för att känna på vattnet, SWUNG och PLASK, sen hade jag halkat i helt och hållet så att jag låg på rygg i det kalla vattnet och sprattlade som en kackerlacka.  Snabbt försökte jag komma ur poolen någorlunda värdigt för att konstatera att jag hade stänkt ner ALLA föräldrar som satt runt. Min man som helt ovetandes låg och solade en bit bort och som hade sett sin upp-piffade fru lämna honom några minuter tidigare tittade nu upp lite smått förvånat på sin genomblöta fru med sminket rinnandes över ansiktet, håret hängandes över ansiktet, utsmetad brun-utan-sol som väste :- Jag kommer aldrig mer bada i den poolen!!

 

Behöver kanske inte sägas, men resten av veckan struntade jag i att piffa upp mig och som tur var fanns det många andra pooler där vi badade med barnen.  Positivt: Här finns något för alla och hotellen är bra

Negativt: Inte så grönt som många andra öar, turistigt

Att ta sig hit: Charter från de flesta lite större städer i Sverige. Båtluffa.