En idyll som många kör förbi men som definitivt är värd ett stopp! Små vackra trähus, smala gränder och med en av landets vackraste skärgårdar, Sankt Anna, runt knuten. Staden var en av landets viktigaste hamnstäder under Medeltiden.


Det var här som Madicken spelades in och flera av husen från filmen finns kvar. Här flyter Göta kanal igenom staden och det är kul att sitta på ett café bredvid och titta på när båtarna går igenom slussen.

 Det är inte utan anledning som den kallas för skilsmässokanalen och efter att ha sett en hel del båtar passera kan jag förstå det (det krävs nämligen en hel det samarbete under stress i slussen :-) Filmen "Göta kanal" spelades också in här.  


Att göra: 

Här finns en av Sveriges vackraste skärgårdar, Sankt Anna.

Ta Skärgårdslinjen från Norra Finnö dit man tar sig med bil och besök några av de lummiga öarna. Eftersom denna skärgård är ganska oupptäckt är det inte helt ovanligt att man är ensam på någon av öarna.

Här kan man vandra, paddla kajak, besöka slottsruinen på ön Slätbaken, fika och äta gott på mysiga ställen, åka på sälsafari, besöka Edgars på Lagnö som är ett bostadshus som stått orört sedan 1918 eller bara njuta av allt det vackra.

Info om Skärgårdslinjen: https://www.sanktanna.com/handel-service/transporter/skargardslinjen/ Boende hittar man på de vanliga bokningssidorna tex www.booking.com.


Om man vill ha motion är det perfekt att gå upp på Ramunderberget, 70 meter över havet med utsikt över staden. Det är bra trappsteg till toppen men jobbigt! Det finns vandringsleder och fika platser när man kommit upp.
Ta rundturståget som startar vid glasstället Smultronstället vid kanalen om du vill se miljöerna i Madicken-filmerna. Mysigt!


Njut av den vackra miljön, den goda maten, glassen och se hur båtarna slussas! Barnen tyckte det var jättespännande!


Boende: Vi har varit här många gånger men aldrig bott kvar så tyvärr har jag inget boende att rekommendera.

Positivt: Småskaligt, mysigt och bra fik och matställe. Skärgården!

Negativt: Vi har suttit i bilköer här ett antal gånger eftersom det är en stoppkloss för alla som ska norrut eller söderut. Vid broöppning kan det vara värst.