Det bästa sätet att lära sig ett språk är absolut att resa till landet där språket pratas. Eftersom många invånare i  Europa är ganska dåliga på engelska och har nästan allt dubbat på tv och film, tvingas man att prata och språket hör man  runt sig jämt. 

Jag har själv märkt hur fort man lär sig ett språk på plats både i Italien, Spanien och Frankrike. 

Jag hade läst franska i några år i skolan när jag som 15-åring klev på bussen i Helsingborg tillsammans med andra ungdomar för att åka genom Europa.  

Vi skulle till Juan les Pins/Antibes på Franska Rivieran där vi skulle vara i 3 veckor och lära oss franska. Vilket äventyr och så kul i hade!!! Jag tror att alla som har varit på språkresa håller med om att det ger minnen och vänner för livet, både unga och gamla. 

Det är inte så att det bara finns språkresor för ungdomar som en del tror. Det finns skräddarsydda resor för både 30+ och 50+.

Det är aldrig för sent som mina fd grannar sa (som tog jobb på en fransk vingård som 67-åringar. Det bästa dom har gjort!)

Språkresor för vuxna: www.kurser.se, www.eduplanet.se, www.folkuniversitetet mfl.

Språkresor för ungdomar: www.sts.se och www.ef.se (jag åkte med STS och var helnöjd)

Som 24-åring hade jag ansökt och kommit in på ett universitet i Perugia/Italien.  

Jag skulle ha åkt i början på januari men i början av november träffade jag mannen i mitt liv så jag avbokade. Vilken tur att jag lyssnade på mitt hjärta, det bästa val jag har gjort!! 

Oftast bor man hos en värdfamilj som är noga utvald. På bilden under är familjen som jag bodde hos. Jag kommer aldrig glömma frukosten med nybakade pain riche med aprikosmarmelad.

 Det är ett perfekt sätt att få chansen att ta del av vardagslivet i landet på nära håll och att prata med familjen är ett bra sätt att öva sig på. 

De flesta har liknande upplägg, dvs att lektionerna börjar kl 9 ocvh slutar ca kl 13 varje vardag. Därefter har man tid att umgås med sina nya vänner eller passa på att se sig omkring.

Många utflykter anordnas på varje resmål och för oss som var i Juan les pins gick det utflykter till bergsbyn Grasse där de tillverkar parfym, Cannes, Monaco och San Remo. På vägen ner genom Europa stannande vi i Luzern/Schweiz och på hemvägen stannade vi i Paris några dagar.  

Att få se och uppleva så mycket på kort tid i den åldern var häftigt. Bara att strosa längs ett upplyst Champs Elysée på kvällen med sina nya vänner för första gången är något jag aldrig glömmer.  

Dyrt? Nja, visst kostar det en del men upplevelsen, att man växer som människa, lär sig mer på 3 veckor än på flera år i skolan och vänner för livet gör det värt varenda krona. 

 Jag jobbade som en tok sommarlovet innan med att rensa ogräs i ett växthus så det mesta betalade jag själv. 

Vågar man som förälder skicka iväg sin tonåring? Ja, absolut! Det finns alltid vuxna ledare på plats att vända sig till.  

Ett speciellt minne: När vi skulle ha avskedsfest med lärarna på ett disco och någon kom på en dans där alla stod på led (Jenka om någon känner till det) Fransmännen hade aldrig sett det och vi gjorde succé. Alla på hela discot började dansa som vi och till slut var vi det en enda stor långdans.