Vi var med på den  allra första charterresan till Kerala, längst ner i södra Indien. En superhäftig upplevelse!

Många beskriver Indien som kaotiskt, bullrigt och smutsigt men SydIndien är långt ifrån det. Kerala är väldigt grönt och frodigt med fina stränder.

Uppe i bergen finns fantastiska teodlingar. De flesta här lever på fiske och jordbruk och har ett enkelt men bekymmerslöst liv. Inga maskiner utan oxar och elefanter används  i jordbruket och inga motorer i fiskebåtarna.En resa hit gör att man flyttas 100 år bak i tiden men människorna här värdesätter andra saker som gratis skolgång till alla, social trygghet och lugn i själen.Här finns många tempel finns där man är välkommen att delta i yoga och meditation. Människorna vi mötte verkade så glada.


När vi hade landat i Trivandrum (Thiruvananthapuram) stod det pyntade elefanter och folk som sjöng och dansade för att fira att de första turisterna hade hittat dit. Ja, några backpackers hade ju varit där ett tag förstås men inga charterturister.

Det första vi lade märke till var alla gamla 50-tals bilar som stod runt flygplatsen, nästan dom enda bilar vi såg för nu startade resan mot vårt hotell rätt ut i ödemarken kändes det som.

Inga hotell, affärer eller höga byggnader utan mest djungel, lerhyddor och små grusvägar.

Jag funderade vad vi hade gett oss in på för en lerhydda mitt i djungeln var inte vad vi hade tänkt denna gång.. Efter en smal och gropig grusväg med djungel på båda sidor öppnade sig landskapet och låg havet!Och vårt lilla hotell som bestod av små bungalows uppe på en höjd med stranden nedanför oss. Utsikten från hotellets trädgård var magisk!  Nikki´s Nest heter hotellet och jag kan verkligen rekommendera det.Deras ledord är service och det har dom behållit än idag. Det är en mindre anläggning om man gillar lugn och ro med perfekt läge nära en underbar strand med lite folk.


 Vill man ha lite mer liv och rörelse tar man taxi till Light House Beach där det finns många mysiga restauranger längs stranden. Dit är det 9 km.


Vad finns att göra:

Något jag rekommenderar är att hyra en taxi för en dag och dra upp i bergen längs slingrande vägar genom djungel till Ponmudi Hill som är ett populärt utflyktsmål.

Vi passerade vattenfall (där vi gick ut och fotade och hamnade mitt i en Bollywood inspelning!), teodlingar, tempel med munkar och yoga-och meditationsretreats. Naturen här är kuperad och otroligt vacker.

Jag älskar att se vilda djur så jag frågade taxichauffören om det fanns apor i djungeln. Han hade åkt där mycket och aldrig sett några men visste att det fanns. Jag rullade ner fönsterrutan och spejade som en tok. Plötsligt tyckte jag att det lät som tjatter och där var det en apa!! Min första vilda apa!! (har ju blivit en hel del sedan dess) Jag och mannen kastade oss ur bilen och sprang rätt ut i djungeln där vi hann se en hel hop med apor i träden innan dom försvann.

 

Utflykt med risbåt på kanalerna sk Backwaters. Längs med kanalen ser man hur folk lever på nära håll. Glömmer aldrig den goda lunchen på bananblad.   Ett speciellt minne:

När vi var på väg upp i bergen med taxin som vi hade hyrt stannande vi i en livlig by för att handla vatten. När vi klev ur bilen märkte jag efter ett tag att det blev helt tyst. När vi vände oss om märkte vi att hela byn hade stannat upp och alla stod och tittade på oss. Kändes lite märkligt så vi skyndade oss därifrån. Vi visste ju att vi var på en plats där dom inte var så vana vid turister men det skulle visa sig bli ännu mer påtagligt när vi kom högre upp i bergen. Vi stannade vid en teodling för att beundra utsikten och vi ser en grupp med människor som var på väg mot oss, folk som arbetade plockade blad som ska torkas till te. Dom skrattade åt oss, pekade och några ville röra vid vårt hår, vår hy.

Vi förstod ganska snart att dom aldrig hade sett vita förut och tyckte vi såg helkonstiga ut :-) Och när man tittar på den här bilden så inser man att vi såg ganska annorlunda ut om man jämför!

Att resa hit:

Rundresor finns med tex Jambo Tours och Orientresor eller reguljärflyg.

Rekommenderas: Kombinera med Sri Lanka eller Maldiverna (1 timmes inrikesflyg)

 Positivt: Billigt, bra service

Negativt: Inget nöjesutbud om man är ute efter det