Jag vill göra reklam för ett perfekt sätt att resa ut i Europa, tåg! 

Man kan sova, äta i restaurang, njuta av lugnet och det vackra landskapet samtidigt som man kommer närmre resmålet utan köer och stress. Miljövänligt, billigt och man bestämmer vart och hur länge man vill stanna. 

I slutet av 80-talet och början av 90-talet var tågluffa i Europa jätte inne  och något som många ungdomar gjorde, inklusive jag. 

 Vi fick många nya vänner från hela Europa under veckorna som vi var iväg.

 Det fanns stora tågluffar-centra på flera platser i Europa där man kunde övernatta, träffa andra tågluffare och duscha för en billig peng.  

 En vanlig syn längs de stora vägarna var ungdomar med stora ryggsäckar med en skylt där det stod vart de villa få skjuts. På den tiden stannade dom flesta och tog upp liftare. 

33 länder i Europa kan man välja på med undantag för Ryssland, Baltikum och Belarus.  Man kan välja reslängd själv. Se info: https://www.sj.se/sv/reseinfo/tag-utomlands/tagluffa.html 

Man hinner se mycket på kort tid men mitt tips är att inte ta för många olika stopp  som vi gjorde. Vi ville se så mycket men till slut visste vi knappt vilken land vi var i och mindes inte så mycket om platserna som vi hade besökt...  

Ett annat tips är att passa på att se platser som man inte tar sig till så lätt annars. Jag menar, en flygbiljett till en av de vanligaste huvudstäderna kostar ju inte så mycket så det kan man ju ta vid ett annat tillfälle.   

Det är många resmål som är perfekta att åka tåg till och jag har skrivit om alla tidigare i bloggen; Paris, Eurodisney, Nice, San Remo, Monaco, Venedig, Florence, Rom och Gardasjön.  

Här kommer några av de lite okända platserna som är perfekta att tåglugga till:Pula: Denna mysiga lilla stad i norra Kroatien hade i varje fall inte vi hört talas om när vi klev av på stationen. Det visade sig bli en positiv överraskning!Eftersom staden ligger nära den italienska gränsen är det mycket som är präglat av Italien vad det gäller maten, utbudet i butikerna, dom mysiga caféerna, byggnaderna och en del invånare pratar italienska.

En hel del lämningar från tiden då staden styrdes av romarna finns kvar men den mest kända är världens största amfiteatermed efter Rom, med plats för 23000 besökare. Här kan man gå på utomhusbio, se konserter eller hockey eftersom den också används som hockeyarena.  

Smala gränder, fiskrestauranger, trattorior, saluhallar, marknader och modebutiker finns här men naturligtvis också badliv eftersom det ligger vid kusten.

Stränderna är av klappersten eller klippor vid halvön Verudela strax utanför staden. Härifrån kan man ta en katamaran till Venedig på 2 timmar.  

Llanca: Är en liten mysig ort i norra Spanien med ca 5000 invånare i hela kommunen. Perfekt tågförbindelse från Frankrike som ligger nära.  

Vacker kustremsa med klippor och fina stränder. Här är man långt bort från massturismen i Spanien och här får men en känsla av det "riktiga" Spanien. 

 Här kan man hyra kajak och ta sig till undangömda badvikar eller bada från klipporna. De två största stränderna här heter Playa la Faella och Platja de Grifeu.   

Bryssel: En storstad brukar inte vara direkt mysiga tycker jag men Belgiens huvudstad känns både mysig och välkomnande.  

Jag har guidat i staden många gånger på väg ner till Paris som bussguide men jag har aldrig bott över. 

Ett måste i Bryssel är det stora torget Grand Place från 1100-talet som är både mäktigt och mysigt på samma gång eftersom det är så stort med vackra byggnader runt om och många mysiga restauranger.  

Här ligger ju EU-Parlamentet om man är intresserad av det, fina parker, 80 olika muséer och man får inte missa den världsberömda chokladen. 

Manneken Pis, den lilla bronsfontänen som är lite av ett landmärke har jag berättat om så många gången under min guidning i staden men ska jag vara ärlig tycker jag inte att den lilla statyn är så viktig att se. Den får olika kläder varje vecka och det finns över 100 olika kostymer till den lille pojken. 

Ett speciellt minne: Vid Gardasjön slog vi upp tältet på en vacker plats med utsikt över sjön.  

På morgonen var både vi och all packning genomblöta efter världens regnskur.  

Det var bara att hänga på tork inne i kupén på fortsatta turen ner genom Italien. En bänk på stationen i Venedig, på båtdäck på väg till Korfu är andra sovplatser under resan som inte heller var så lyckade....