Många drömmer om att byta ut vardagen här hemma och istället pröva att bo utomlands för en period.

Det är inte alls så svårt som man kan tro, det mesta handlar om att våga ta steget! Det är definitivt lättare att leva utomlands på många sätt, mest på grund av klimatet.

Det finns massor av möjligheter. Titta på: www.utlandsjobb.nuwww.workwide.se och www.worqo.se för att nämna några av alla ställen som man kan leta på. 
 

Ångrar sig gör man definitivt inte eftersom det ger oförglömliga minnen och upplevelser som man bär med sig hela livet.  Trivs man inte är det ju bara att åka hem.

1: FN soldat har jag aldrig varit men jag känner några som båda beskrivit det som den bästa tiden i deras liv.

 Sammanhållningen är enorm. Krav är att man har gjort lumpen. https://jobb.forsvarsmakten.se/sv/jobba-i-forsvarsmakten/utlandstjanst/

2: Vore det inte coolt att jobba på en lyxyacht! Man får se mycket av världen samtidigt som man tjänar pengar (Mycket pengar till och med!). Det skulle jag verkligen kunna tänka mig när barnen är stora. 

Utbildning och jobb, kolla här: www.yachtingsweden.se

3: Många svenska företag väljer att etablera sig utomlands och efterlyser personal inom sälj, marknadsföring och kundtjänst. 

Ofta erbjuds man både resa och boende. Kolla tex "Alla utlandsjobb" på Facebook.

4: Au pair är ett perfekt sätt att lära sig ett språk och se landet. Jag hade gått en kvällskurs i italienska när jag åkte ner till Florens för att jobba i en familj.

På dagarna när barnen var på dagis pluggade jag italienska. Självklart hann men med att umgås med nya vänner, åka på utflykter och nöjen på fritiden.

Au pair passar alla åldrar inte bara unga som många tror. Det tryggaste sättet är att gå via en au pair förmedling tex
www.aupairagent.se eller www.aupair.se 

5:Volontär är också något som jag definitivt kan tänka mig när barnen är lite äldre.

Tänk att bo på Borneo och ta hand om orangutanger eller med vilda djur i Sydafrika! Tex www.kilroy.se och www.goxplore.se  anordnar såna resor.

6: Restaurangbranschen. När man väl har lärt sig språket kan man som jag gjorde, stega in till en massa restauranger för att höra om dom behöver hjälp eller vet någon som behöver.

Jag fick jobb som servitris på en jättebra restaurang i Florens och trivdes verkligen bra.

7: Är man utbildad inom barnomsorg och skolan kan man söka jobb på någon av alla svenska skolor i världen.

Jag kan verkligen rekommendera Svenska skolan i Koh Lanta som var en underbar skola! Se http://www.aventyrmedochutanbarn.com/Svenska-skolor-i-varlden/

8: Bussguide i Europa är spännande men ett tungt ansvar eftersom man är helt själv med chauffören och gästerna hela tiden. Får man jobb på tex Scandorama eller Ölvemarks så står dom för utbildningen.

Jag guidade mest i Paris för Ölvemarks (som här på bilden på Disneyworld i Paris).
Uppskattningen och närheten till resenärerna som man umgicks med hela veckan var toppen plus att jag verkligen lärde känna Paris. Språkkunskaper och resvana är ett plus för att få jobb. Detta är också ett jobb för alla åldrar.     

9: Jag känner ett par som när de precis hade gått i pension såg en annons i tidningen om att kunna bo och arbeta på en vingård i Frankrike.

Dom älskade det och blev kvar flera år. Det är bara att googla så hittar man vingårdar att jobba på.

10: För ungdomar är reseledare ett toppenjobb! Jag jobbade för Fritidsresor i flera år och det är absolut det roligaste jobb jag har haft! Att få leva och jobba med andra unga i samma ålder från hela norden ger minnen för livet. Den sammanhållningen kommer jag aldrig att glömma! 

Reseledarshowerna var så kul och jag älskade varje sekund på scenen (jo, jag var kollega med Peter Jidhe som syns på bilden.....) 


Självklart var det var det mycket jobb ibland men mest äventyr och kul!  


Det kan vara svårt att bli antagen till reseledarskolorna som researrangörerna håller, mitt tips är att börja med att plugga språk, res mycket, åk på språkresa, kanske börja som bussguide för att lättare få plats.

 11: Fiskfabrik i Norge låter kanske inte så glamoröst men är ett perfekt sätt att tjäna snabba pengar och uppleva vårt vackra grannland. Sen finns det ju många andra jobb också, det är många svenskar som har fått jobb i Norge.

Många är ungdomar men jag var 30 år när jag jobbade i Tromsö och på Lofoten. Se www.jobbainorge.se och www.worknorway.se

12: Kibbutz i Israel är ett tillfälle om man vill få vänner från hela världen.

 En kibbutz är ett kollektivt jordbrukssamhälle där människor från hela världen samlas för att jobba. Se www.kibbutzvolunteer.com  Jag har varit i Israel som är ett spännande land men aldrig på en kibbutz.


13:Om man är riktigt modig och vill satsa kan man starta eget, tex Bed & Breakfast. Visst hade det varit mysigt att bo på Franska Rivieran


14: Sen finns det ju förstår en massa andra jobb också.


Vi svenskar har ett bra rykte utomlands och är kända för att vara pålitliga och ambitiösa. Så bara sök!