Det är mysigt att tälta med familjen, men det kan lätt bli en katastrof också.  

Här kommer några tips på hur man gör det till en upplevelse som man gärna gör om: 

1: Strunta i liggunderlag och ta med riktiga madrasser istället. Vi brukar ha med oss två madrasser som vi lägger på bredden så att alla fyra i familjen får plats. Det är så lätt att vika ihop madrasserna och lägga i bilen. Se till att campa så att man kan parkera bilen nära för det är drygt att bära madrasser. 

2: Välj en mysig plats där det inte finns kossor eller hästar som gärna vill hälsa på! Som på bilden under då hästarna åt vårt godis...

Det är bra att inte har tältöppningen vänd mot soluppgången om man inte vill vakna tidigt.

 

 Allemansrätten gör att man får tälta en natt vart man vill. Fråga gärna  markägaren innan. 

3: Istället för sovsäckar har vi riktiga täcken och kuddar. På bilden under bär barnen kuddarna på väg hem efter tältning på Alvaret/Öland.

4: Tälta inte när det är för varmt. Det finns inget värre än att vakna upp i ett varmt tält helt genomsvett! 

5: Visst är det gott att grilla men om man vill slippa ha för mycket saker med sig kan det vara skönt att ha med sig take away. Och godis! 

6: Ta med roliga spel, läs böcker för barnen, gå på upptäcktsfärd i omgivningarna. (På bilden under tältade vår 10-åring själv med en kompis för första gången ute på Alvaret.)

7: Välj inte ett för litet tält. I år kände jag att vårt 4-manna tält blev för trångt. Jag låg som i ett skruvstäd med ett barn på varje sida som sträckte ut sig så att jag inte kunde röra mig. Det slutade med att jag låg nere vid allas fötter för att få bättre plats.  

8: Nöj er med en natt om jag får välja. Om man tältar fler nätter mitt i naturen är det svårt med hygien och toalett. På morgonen vill jag hem fort och duscha. 

9: Ficklampor är viktigt att ha med om man behöver kissa på natten eller läsa på kvällen.

 

10: Kolla på Google Maps för att hitta platser om man vill tälta lite ödsligt för där syns landskapet runt.   

11: Strunta i brassestolar och campingbord, en stor filt duger perfekt att sitta på när man ska äta.  

Minnen: De senaste åren har vi tältat en gång varje sommar men i år var det extra spännande.... Vi hade letat efter ett bra ställe ett tag när vi hittade en mysig väg ner till havet med en skylt som visade enskild väg. Vi valde att blunda för den och köra vidare. Platsen var perfekt, helt ödsligt vid havet. När vi hade slagit upp tältet och gick på upptäcktsfärd hittade barnen en massa använda skott från två olika vapen runt tältet. Det är från jakt på sjöfåglar konstaterade mannen lugnt. 

När mörkret kom och barnen hade somnat hörde vi en bil. Jag fick en klump i magen, tänk om det var en arg markägare som kom. Vi hade inte frågat och dessutom struntat i skylten. Varför var alla skotten där egentligen tänkte jag för mig själv....Bil-ljudet tystnade och eftersom vi inte hörde hur bilen åkte tillbaka kändes det som att den hade parkerat i närheten. Efter en stund ser vi plötsligt hur det lyser som av en ficklampa bakom buskarna en bit bort. Hjärtat slog, nu är det någon som är på väg till oss mitt i natten!! Har vi något att försvara oss med frågade jag mannen med ett försök att låta någorlunda lugn. -: I bilen i så fall svarar han, stirrandes på ljuset som verkade bli större. Vi valde att sitta kvar alldeles tysta för att inte rikta uppmärksamheten mot oss. Jag vågade knappt andas medan tusen tankar flög genom huvudet.

Plötsligt skrattar mannen...det är MÅNEN som håller på att gå upp bakom buskarna!!  

Vi somnade och vaknade på morgonen utan någon besök :-)