Staden som är så mycket mer än bara en studentstad.  

Jag ska inte påstå att jag är expert på Uppsala eftersom jag var student och mest höll till på studentfester, studentkorridorer och universitetsområdet men förhoppningsvis kan jag dela med mig av den positiva känslan jag hade av staden.

Att göra:

Jag gillade att gå eller jogga längs Fyrisån eller varför inte stanna till på Restaurang Åkanten precis bredvid ån där också Saluhallen ligger.

Om man vill kan man ta en tur med M/S Kung Carl Gustaf längs ån och ta ett glas vin uppe på soldäck. 
 

Lunch på dagen och middag på kvällen. Kanot är ett annat mysigt sätt att ta sig fram på ån. Även om man inte brukar besöka kyrkor så tycker jag att man ska göra ett undantag här. Uppsala Domkyrka är verkligen mäktig och den är faktiskt Nordens största katedral som stod färdig i början på 1400-talet.Det finns några slott att besöka: Uppsala Slott där Landshövdingen bor (bilden under). Där finns 2 museum och vill man ha världens utsikt kan man göra en takvandring.


Wiks Slott är en fästning från Medeltiden där det finns café, hotell och badplats. 

 

Salsta Slott ligger 2,5 mil utanför Uppsala och där kan man gå på konsert, spökvandring eller fika på caféet (bilden under).

Vasaborgen har spökvandringar i ruinerna från 1500-talet. Fint park runt om.

Om man gillar växter så är Botaniska Trädgården ett måste. Här finns förutom en stor park både orangeri, tropiskt växthus och café.  


Om man har gått mycket är det prefekt att ta ett picknick-stopp i någon av parkerna Vasaparken eller Stadsträdgården.

Carl von Linné, en av världens mest kända forskare höll till i staden i 50 år. Man kan besöka hans professorsbostad och trädgård.


Uppsala Högar för den som är historieintresserad. Man tror att det har funnits upp till 3000 gravar i detta fornlämningsområde där utgrävningar fortfarande pågår till och från. Man tar bussen i 10 min från centrum för att ta sig hit.

Eftersom Uppsala är Sveriges 4:e största stad finns det massor av mysiga fik och restauranger (10 av dom finns med i White Guide). Här finns flera spa, en stadsteater med många olika föreställningar och det tar ju faktiskt bara 40 min med tåg till Stockholm om man vill kombinera.  


För barnen finns Pelle Svanslös guidade tur där man får följa hans spår i staden, eller varför inte Fjällnora Äventyrsbana.


Boende

Har aldrig bott på hotell här eftersom jag bodde i studentkorridor. Kalmar Nation låg bra mitt i stan. 

Speciellt minne

Det var svårt att få studentboende men via folk jag kände fick jag kontakt med en tjej som pluggade till veterinär. Hon hyrde ut ett rum i sin 2:a. Hon hade många frågor om vem jag var, om jag rökte, intressen mm och jag tyckte det var vettigt eftersom jag skulle vara inneboende hos henne. Sent på kvällen innan 1:a dagen på universitetet klev jag innanför tröskeln där jag skulle bo. Jag fick en chock.... det låg högar med kattbajs, bordet såg man inte för allt skräp, matrester, tidningar och gamla mjölkpaket, diskbänken var överfull med möglig disk och soffan var såå äcklig. "Var ska man äta" stammade jag. Äh, jag brukar bara göra så här sa hon och svepte ner allt skräp på golvet med armen. När det var dags att sova låg jag fullt påklädd ovanpå sången eftersom det var så skitigt. Gissa om jag var lycklig jag fick flytta in på Kalmar Nation dagen efter. Jag sa inget utan flydde i panik.