Ack värmeland du sköna! Så vackert och ursvenskt på något sätt med skogarna, sjöarna och dom små samhällena. En naturupplevelse man aldrig glömmer!


Jag har länge velat till Värmaland så när svärmor ville visa oss sina gamla hemtrakter blev jag så glad! Jag som aldrig ens varit i närheten tidigare hade kanske aldrig hittat till det här smultronstället  annars.

Glava ligger 3,5 mil från Arvika i västra Värmland. Här är det naturen som lockar med fina fiskevatten, bad i dom mysiga sjöarna och dom djupa skogarna med både älg, varg och björn. Känslan av vildmark är stor med gammal urskog runt hörnet.

 

Här är en av Sveriges vattenrikaste trakt med många sjöar, tjärnar och älvar. Över 800 kilometer kanotleder säger väl allt! Här ligger också Värmlands största naturreservat, 28 000 ha skog och vildmark med över 300 km vandringsleder! 


Lugnet, tystanden och allt det vackra är välgörande ( perfekt för stressade småbarnsföräldrar som vi var då :-)

Att göra:

Paddla kanot här är verkligen en mysig upplevelse. Sjöarna Stora Gla och Övre Gla passar perfekt att paddla i.  


Så lugnt och tyst, utan en massa motorbåtar och vattenscootrar runt omkring. Det finns kanoter och båtar att hyra på informationscentret i Lenunghammar där man också får kartor och tips: https://glaskogen.se/infocenter/


Besök Arvika som är en mysig tätort vid Glafsfjorden. Arvika är kuperat med flera kullar runt om bl.a. Storkasberget med ett utkikstorn. Här finns flera riktigt bra restauranger.

Vi åt nere i hamnen på Olssons Brygga som jag verkligen kan rekommendera. Både god mat, mysigt och med utsikt över vattnet.    

Spana efter varg och älg i skymningen. Här finns några av dom vargrikaste skogarna i hela Sverige. Spännande för både barn och vuxna!

 De är inte alls ovanligt att man hör vargarna yla.  

 I Glaskogen Naturreservat kan man både paddla, cykla, campa och vandra. Det finns både kortare leder på några kilometer som passar barnvagnar och vandringsleder som tar flera dagar att gå.

Längs med leden finns grillplatser och övernattningsmöjligheter i både stugor och vindskydd. Alla leder är markerade och man hittar flera info.tavlor som beskriver historiska sevärdeheter längs vägen.

Bäst är att starta vandringen i Lenungshammar där också info.centret ligger där man får kartor, tips och en fika innan man går.


Glava Glasbruk som numera är nerlagt men som är värt en utflykt.  Från början när glasbruket var igång transporterade man glaset via järnvägen till Glafsfjorden för vidare transport ut i världen. Efterfrågan var stor.

 Här finns förutom en vacker miljö med vatten och skog (se bilden ovan som jag tog där), ett café, ett museum, utställning och flera evenemang under sommaren som konserter, filmvisning och boule. 

Sväng förbi den här nedlagda gamla macken (på bilden ovan) i Glava om du vill få en nostalgitripp!   

Närheten till Norge (bara 4,3 mil) gör ju att det är lockande att ta en tur över gränsen. Om man vill ta en dagstur till Oslo är det 17 mil härifrån. 



Fika på Café Carl som är en ny timrad stuga efter en brand av den gamla Karl II:s stuga. Stor öppen spis, god fika, fullständiga rättigheter, öppet juni-augusti. Man kan starta en av vandringslederna härifrån.

Boende: Vi hyrde en privat stuga genom  www.booking.com och hamnade verkligen mitt ute i skogen utanför den lilla byn Lenungshammar med 15 invånare.  

Det var så mysigt och stugan var perfekt med skogen runt om och ett litet vattendrag nedanför! Det finns två campingar här också:   https://www.camping.se/sv/campingar/2962/Glaskogens-Camping/ och https://www.camping.se/sv/campingar/2976/Solje-Camping/

Ett speciellt minne: När vi hälsade på svärmors väninna som bor idylliskt nedanför berget med skogen runt om.  

Hon berättade varghistorier om hur hon ofta hör vargarna yla på kvällen och hur hon en dag såg en stor varg i trädgården när hon tittade ut genom   fönstret på morgonen. Det var så spännande att höra henne berätta och barnen satt som ljus.


Positivt: Jag blev verkligen tagen av den vackra miljön

Negativt: Kommer inte på något mer än att det är långt från Öland


Barnen gillade också farmors Värmland!