Tveklöst ett resmål på måste-se-listan! Ett världsarv som kanske inte kommer finnas kvar så många år till eftersom det sjunker och vattennivån höjs. Ett perfekt weekend-resmål eller att kombinera med! Jag har varit här flera gånger och vill tillbaka. 


Tror inte att det finns så många fler städer i Europa (vet att det finns ett ställe i Belgien) där det inte finns en enda bil och att all transport bara är via kanalerna. 

 Det är coolt när brandbilen kommer i full utryckning i båt! Visseligen en verklig turistfälla men att sitta i en gondol på dom mysiga kanalerna genom staden med en sjungande gondoljär (han som styr båten) är magiskt!Precis som förr i tiden är dom klädda i rödvit/randiga tröjor, svarta byxor och hattar. Allt här andas historia och det är som att flytta sig bakåt i tiden när man glider genom de trånga gränderna, känner lukten av nylagad italiensk mat från ett öppet fönster där tvätten hänger utanför. Närmre sagan om Lady och Lufsen kommer man nog inte.

Jag kan hålla med en del kritiker om att det är dyrt och många turister, men med tanke på att Venedig besöks av 12 miljoner turister varje år så måste man hålla uppe priserna för att inte gå under bokstavligt. Jag skulle inte rekommendera att man åker hit under juli och augusti då det är för mycket turister enligt mig.

Bästa tiden att åka hit är vår eller höst men varför inte förgylla en trist novemberhelg här, då är man ganska ensam. Oftast räcker det med att ta sig förbi Markusplatsen och Suckarnas bro för att komma bort från turismen och istället uppleva det genuina Venedig.


Att göra:  

Markusplatsen (Piazza san Marco) är ett stort torg mitt i Venedig och är ett måste med flera kända byggnader som tex  Markuskyrkan som är den näst mest kända katolska kyrkan i världen efter Petruskyrkan i Rom.   

Den har tinnar, torn, kupoler och är värd ett besök. Palazzo Ducale ( Dodgepalatset) är en byggnad från Medeltiden som också är värd ett besök.

Venedigs flytande bussar är små färjor som kallas Vaporetto. Den som heter Vaporetto nr 1 är perfekt att ta som sightseeing för den går längs med Canal Grande som den största kanalen genom Venedig heter.Kombinera med andra resmål som tex Milano som bara ligger några timmar härifrån med tåg.
 

Ta en av de större båtarna till fastlandet (tar ca 40 minuter) och bada på någon av stränderna  här.


Ett speciellt minne: När vi tågluffade och tyckte att det var en bra idé att sova en natt på tågstationen. Totalt omysigt, ofräscht, stenhårt och definitivt inget jag skulle göra om. 


Positivt: Ett så annorlunda och unikt resmål på nära håll.

Negativt: För mycket folk i juli/augusti

Att ta sig hit: Charter med Apollo eller reguljär flyg